Vatten

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Vatten

Inläggav Orca. » tis 18 apr 2017, 05:35

Tänkte kolla lite om hur ni tänker kring,den låga grundvatten nivån. Det kan slå hårt mot oss alla, när sparat vatten tar slut, brunnar sinar, och regnet inte faller så ofta, måste vi då börja flytta på oss eller har jag missat något.
Orca.
Nykomling
 
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 06 mar 2017, 11:41

Re: Vatten

Inläggav Fyrop » tis 18 apr 2017, 08:12

När grundvattennivån sjunker får man söka sig till lägre delar i terrängen, alternativt platser som har "underjordiska strömmar" med vatten. Ytvattentäckter(sjöar) går normalt sett bra att dricka från, om man först kokar eller behandlar vattnet med tex. klorin. I värsta fall tror jag att man kan dricka östersjövatten, upp till 1l per dag(har jag hört).

I Afrika går man på många platser långa sträckor dagligen för att hämta vatten, förmodligen finns det andra faktorer som också är viktiga i bestämmandet av var vi bor.
- "AURIBUS TENEO LUPUM"
Användarvisningsbild
Fyrop
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 372
Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07

Re: Vatten

Inläggav Kalorispelet » tis 18 apr 2017, 09:41

Tror det kan bli vanligare att samla in regnvatten för odling om situationen blir värre. Och som Fyrop skrev så har våra Svenska sjöar ganska bra kvalitet.
Preparation is the difference between survival and statistics.
Användarvisningsbild
Kalorispelet
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 423
Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15

Re: Vatten

Inläggav Fyrop » tis 18 apr 2017, 13:31

"Solvatten" skulle kanske kunna användas för att rena svenskt sjövatten, åtminstone soliga dagar.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Solvatten
- "AURIBUS TENEO LUPUM"
Användarvisningsbild
Fyrop
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 372
Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07

Re: Vatten

Inläggav solsken » tis 18 apr 2017, 19:14

Jag ät ganska säker på att vi kan hushålla på vattnet mer än vi gör idag. Skulle de med kommunalt vatten få rejält höjd taxa skulle dessa automatiskt minska sin förbrukning.

Skickat från min E5823 via Tapatalk
solsken
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
 
Inlägg: 483
Blev medlem: tis 12 aug 2014, 20:48
Ort: Stockholm

Re: Vatten

Inläggav Fyrop » tis 18 apr 2017, 19:18

Definitivt skulle vi kunna minska förbrukningen radikalt! Som det är idag har vi blivit bekväma, daglig hygien och klädtvätt förbrukar massor med vatten. På sommaren ska man dessutom ha en vacker trädgård som behöver mängder med vatten.
- "AURIBUS TENEO LUPUM"
Användarvisningsbild
Fyrop
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 372
Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07

Re: Vatten

Inläggav oldie » tis 18 apr 2017, 20:00

Ett stort slöseri är också toalettspolning med dricksvatten, inte lätt att lösa på något enkelt sätt. Återgång till torrtoa verkar inte lockande men skulle kanske bättra på "hormon-nivån" i Östersjön.
oldie
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.
 
Inlägg: 270
Blev medlem: mån 31 dec 2012, 18:24

Re: Vatten

Inläggav Skogsbonde » fre 28 apr 2017, 17:59

De senaste åren har jag haft problem med brist på vatten och att jag behövt vattna mer än vanligt. Brunnen har inte gått torr, slangen till pumpen är någon meter över botten, men den pumpen snorklar luft om jag vattnar ordentligt. Potatisen, jordgubbar, morötter och löken har haft det väl torrt. Inte nöjd med skörden de senaste åren. Sparrisen har dock fått vad den ville ha, så den växer kanon-bra. Mums...

Jag testar hydroponisk ute-odling i år. Några avloppsrör från Biltema och en kinesisk 12-voltspump. Främst jordgubbar och sallad. Tanken är att det skall gå åt lite mindre vatten och mindre arbete.

Dessutom intensiv-odlar jag en hel del i lådor på bockar. Där går det också fint att vattna ordentligt utan att det går åt så mycket.

Jag kommer att samla regnvatten i en IBC-tank.

Vi vet ännu inte om detta är en del av den pågående klimatförändringen eller inte. Känns lite tidigt, om några år vet vi...

Det borde bli mer nederbörd hos oss, men mest vinterhalvåret och mindre sommartid. Kanske 2050 vet vi bättre.
Skogsbonde
 

Re: Vatten

Inläggav Nikenik » fre 28 apr 2017, 18:25

oldie skrev:Ett stort slöseri är också toalettspolning med dricksvatten, inte lätt att lösa på något enkelt sätt. Återgång till torrtoa verkar inte lockande men skulle kanske bättra på "hormon-nivån" i Östersjön.


Ja, otroligt mycket friskt rent vatten som slösas bort varje gång någon spolar i toaletten. Själv har jag sågspånstoalett. Funkar utmärkt. Tycker att dom kunde ge någon sorts skattelättnad för komposttoalett på Gotland och t.ex ordna med kostnadsfri upphämtning och byte av hinkar för dem som inte vill kompostera själv.

Gräver också "swales" eller diken/gropar i trädgården och täcker över odlingsbäddarna som ligger bredvid dikena med gammal ensilage.
Bild
Nikenik
 

Re: Vatten

Inläggav Skogsbonde » fre 28 apr 2017, 18:49

Jag har enskilt avlopp med infiltration. Så vattnet jag spolar kommer ner i marken igen, men kanske 100 meter från brunnen.

Vad jag förstår borde det inte innebära något större slöseri med grundvatten?

Infiltrationen sker lite längre ner i en svag sluttning på någon kilometer i en "dalgång" ner mot en å. Högst upp är skogen, sedan åker, sedan jag med min brunn. Sedan åker igen med infiltrationen, sedan några grannar med brunnar och infiltration, sedan åker och sedan ytterligare en granne med brunn innan ån. Möjligen påskyndar jag vattnets rörlighet lite ner mot ån?

När jag vattnar växterna (avdunstning) eller avleder (kunde infiltrerats på plats) dagvatten till dike som leder till ån, då är det nog mera uppenbart att jag sänker grundvattennivån?
Skogsbonde
 

Re: Vatten

Inläggav Nikenik » fre 28 apr 2017, 19:24

Skogsbonde skrev:Jag har enskilt avlopp med infiltration. Så vattnet jag spolar kommer ner i marken igen, men kanske 100 meter från brunnen.

Vad jag förstår borde det inte innebära något större slöseri med grundvatten?


Jag pratade om kommunalt avlopp. Allt kommunalt avloppsvatten pumpas förr eller senare ut i havet. Finns ingen som återvinner avloppsvatten till dricksvatten. Däremot är vi i Sverige rätt bra på att rena vattnet som pumpas ut i havet. Till skillnad från andra länder på andra sidan östersjön där allt avloppsvatten pumpas rätt ut i östersjön och har gjort så i årtionden. Därav övergödning och miljöförstöringen i östersjön...

Har inte forskat eller läst så mycket om vattenförbrukning i enskilt avlopp, men gissar det är mer av ett "kretslopp" där.

Men med ostabilare väder blir det mer kraftiga skyfall och mer torrperioder. Finns det ingen vegetation och småsjöar/träskmark att hålla kvar vattnet riskerar det att bli mer ökenlikt (mindre grönska) och när sen regnet kommer spolar det med sig ytterligare vegetation. Istället för absorberande matjord blir det lera som spolar bort vattnet och brunnen sinar fortare.

På sommaren kan man ju förresten bygga en utedusch på högsta delen av tomten och låta vattnet rinna ned över odlingarna.
Nikenik
 

Re: Vatten

Inläggav grym » fre 28 apr 2017, 19:48

om det går illa

mycket av våran skog dör, och grödor vi odlar då markerna är vettigast för den normala grundvattennivå vi har, dom kan bli så torra att vi kanske inte får grödor på dom, eller måste byta vad som ska odlas

i ett sådand scenario så kommer effekterna bli mycket mycket hårdare än vad man kan föreställa sig
ex, folk som tömmer sina brunnar och börjar ta vatten från vattendrag och mycket sinar


saker man kan göra är att ex, annvända all vatten som kommer in i huset till det man odlar, ex vattnaa frukträd, funkar med gråvatten
kanske bara det är nummer 2 som verkligen spolas ut

helt klart kan vi göra mycket för att både spara vatten och annvända det vi ändå annvänder mer än en gång
grym
 

Re: Vatten

Inläggav James Bonde » fre 28 apr 2017, 22:09

Att ta vara på gråvattnet borde bli en självklarhet, men det är långt dit. Kanske en vattenkris sätter igång en förändring i samhället trots allt.

Jag tar vara på regnvatten så gott det går, men på en liten radhustomt finns det förstås begränsat med utrymme. Som bäst har jag 1 500 liter vatten i tunnorna, men det räcker inte så värst långt att vattna med i torktider. I år har jag redan fått vattna en del med kranvatten. Samma sak i fjol.

Jag snålar så gott det går och har blivit bättre på att verkligen bara vattna plantorna. Mindre ogräs blir det också. Och förhoppningsvis färre sniglar.
James Bonde
 

Re: Vatten

Inläggav Nikenik » fre 28 apr 2017, 22:17

Satt och räknade lite på hur mycket vatten det går åt att spola i toaletten jämfört med sågspånstoalett.
Enligt "svenskt vatten" går det åt 30liter vatten per dag och per person att spola i toaletten.
Det blir 900 liter i månaden.
En snålspolande toalett spolar mellan 2 och 6liter per gång. Om man spolar 3 gånger per dag (2x2liter + 1x6liter) blir det 10liter per dag. Vilket ger 300liter i månaden.

Det går åt max 5 liter vatten att spola rent de hinkar jag använder till sågspånstoaletten och det tar cirka 2 veckor att fylla en hink (det mesta är sågspån.) Blir inte ens 11 liter vatten i månaden.

Alltså:
Toalett: 900l/månad/person
Snålspolande toalett: 300l/månad/person
komposttoalett: 11l/månad/person
Bild

Kan tillägga att när jag duschar eller badar bastu går det åt max 12 liter vatten, 4liter om jag bara duschar med campingduschen.
Nikenik
 

Re: Vatten

Inläggav Miss P » lör 29 apr 2017, 08:40

Jag bor i en del av landet som förutspås få mer regn under klimatförändringen. Men det borde rimligen bli perioder av torka här med, men med perioder av riklig nedrbörd. Jag funderar mycket över hur jag på bästa sätt ska lösa uppsamlandet av regvatten rent praktiskt.

Tunnor ock tankar under hustakens vattenutkastare är enklaste sättet att samla upp vattnet, men under en regnig period skulle de fyllas snabbt och då skulle man ju vilja flytta dit en tom tunna eller tank som kan fyllas.

Hade jag haft en traktor hade det enklaste varit att ställa tankar på pallar och bara lyfta undan dem med traktorn när de är fulla. Dit med en tom tank och fyll vidare. Men eftersom jag inte har traktor funderar jag på andra lösningar. Tex att förse pallarna med hjul. Men det är nog inte riktigt så enkelt som det först kan tyckas.
Hjulen måste klara tex en kubiks vikt, 1 ton, och dessutom kanske man behöver kunna flytta dem för hand om shtf och man inte har bränsle till bil/traktor/fyrhjuling.
Hjul med den vikten över sig måste vara rejäla för att inte gräva ner sig i underlaget och dessutom är vägen till odlingen ojämn och gropig så att med handkraft flytta den mängden vatten är inget jag skulle klara.
Funderandet på en bra lösning får fortsätta. Hur skulle ni göra?

På ön Madeira har man kommit på ett smart sätt att utnyttja vindkraft för vattenförflyttning. Regnet uppe i bergen samlas i en reservoar. För att få el leds vattnet nedför bergssidan genom en tunnel med vattenturbiner. Problemet är att vattnet tar slut snabbt i reservoaren och då blir byns invånare utan el. Men så kom man på att vindkraftverken på ön producerade mer el nattetid än vad som förbrukades eftersom invånare då sover och inte gör av med lika mycket el. En nedre vattenreservoar byggdes och allt vatten som leds genom turbinerna samlas upp i den nedre reservoaren. Fyra rejäla vattenpumpar installerades och nattetid drivs dessa av vindkraften för att pumpa upp vattnet till den övre reservoaren igen. Dagen därpå när byns invånare vaknar och gör av med mer ström släpps samma vatten än en gång ned genom turbinerna.

Alltså detta är så bra så jag får gåshud när jag tänker på det. Problem är till för att lösas, synd bara att människans lathet gjort att vi blundat för ohållbarheten i att leva av naturen istället för med naturen allt för länge.
Miss P
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 342
Blev medlem: fre 11 nov 2016, 17:30

Nästa

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst