EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Hur kollapsar civilisationen? lokalt, regionalt respektive globalt.
Vad utlöser kollapsen och hur går kollapsen till.

EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav reboot » ons 21 jun 2017, 01:50

Flera namn på samma sak.
En kärnexplosion på 40 - 400 km höjd ger upphov till en elekromagnetisk puls som förstör elektronik, kommunikationer och nationella kraftnät. En ljudlös blixt på himmeln och allt slutar fungera för gott. En katastrof utan like som skickar samhället tillbaks till medeltiden, utan den tidens infrastruktur.

Det här är en typ av vapen som kan användas av både stormakter och despotiska diktaturstater. Varför skickade Nordkorea upp en missil till 250 km:s höjd i ett av de senaste proven?

Jag har försökt att hitta material om verkan av EMP på MSB och liknande sidor utan resultat, men ramlade i stället över de här utförliga siterna med mängder av länkar.

http://www.futurescience.com/emp.html
http://www.futurescience.com/emp/index.html
http://www.futurescience.com/emp/emp-protection.html

//reboot
//reboot
Användarvisningsbild
reboot
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 375
Blev medlem: fre 26 aug 2016, 16:48

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav kullamannen » ons 21 jun 2017, 05:58

Har försökt läsa på lite, jag med.

Svenska Kraftnät verkar ha tänkt på Carrington-liknande problem och försedd transformatorstationerna med överspänningsskydd.

Jag får varningar från Space Weather Prediction Center http://www.swpc.noaa.gov/content/subscription-services och då får man några timers förvarning så man hinner ta huvudavbrytaren om man vil skydda sig lokalt mot överspänningar på elnätet. Rekommanderas!

HEMP däremot är svår, och effekten är ju ganska dramatisk. Förrådställd utrustning i alufolie och plastfolie utanpå det, upprepa det, sen förvarat i metalbehållare model soptunna borde funka för extra radio, ficklampor, batterier etc. Svårt att klämma in en extra uppsättning med 4kW solpanel dock. För personligt skydd får det bli (:) på riktigt .... :lol:

HEMP är ganska storskaligt vad jag kan förstå, det borde räcka med en sån över Norrköping för att slå ut all oskyddad utrustning i et område inom Slite-Borås-Örebro-Stockholm typ. För nu att ta mitt vanliga SHTF-scenarie där man vill skaffa sig arbetsro för en "befrielse" av Baltikum. Och i det scenariet kanske man inte bryr sig om kostnaderna på svensk mark eftersom man inte har några planer för nyttjande av den. IMNSHO ganska låg sannolikhet, men väldigt hög påverkan => moderat risk.
Winter is coming
kullamannen
Börjar få trångt i skafferiet
 
Inlägg: 103
Blev medlem: ons 01 feb 2017, 06:25
Ort: Södertörn

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav Fyrop » ons 21 jun 2017, 08:30

Skyddet mot Carrington Events är i huvudsak att man försöka släcka ner elnätet och koppla ifrån så mycket som möjligt innan denna kommer, förhoppningsvis kan man minimera skadorna på det sättet. Lite oklart hur lång tid man har på sig från första varningen, forskning pekar åt olika håll här. Överspänningsskydd har man alltid på elnätstransformatorer är nödvändigt för att skydda elnätet mot saker som kan hända under daglig användning. Normalt sett sitter det en hel klase med skydd på dessa, överström, överspänning, reaktiv effekt, underspänning etc.. Men dom hinner inte alltid lösa ut direkt, och när luften väl blivit joniserad vid ett överslag leder den ganska lätt sedan.

Svenska kraftnät arbetar mycket med att informera elnätsägare om risker och försöker utbilda dessa i hur man ska hantera olika störningar. Det är tyvärr väldigt olika hur dessa väljer att jobba kring problematiken. Under en EMP eller Carrington event, ju längre något är, desto med energi induceras i detta. En luftledning som sträcker sig 1500km tar emot väldigt höga energinivåer, vilket ger upphov till skada på ledningarna och transformatorerna i båda ändarna. En liten elnätsägare har normalt sett inte någon dygnet runt bemanning utan enbart jourverksamhet till exempel.

En kortvågsradio med en 80m dipol uppe, skulle förmodligen också ta skada. Men elektronik utan långa sladdar har bättre möjligheter att överleva. Det som kommer att förstöra den mesta av utrustningen vid en EMP/CE är troligen det faktum att det är anslutet till elnätet. Innan säkringar har gått och skydd löst ut så kan spänningen säkert bli så hög att utrustning förstörs.

Bortsett från den tråkiga inverkan EMP/CE får på vår civilisation så skulle även många bränder bryta ut på grund av spänningsnivåerna i elnätet. Så vill man förbereda sig skulle det nog vara klokt att även satsa på brandsläckning i sitt hus. Personligen tror jag inte EMP är något man behöver bekymra sig om, så fort Ryssarna börjar EMP bomba västeuropa för att kunna befria baltstaterna, polen och resten av Ukraina, så har liksom det nukleära kalaset börjat, och alla är inbjudna! Sedan tar det inte många minuter innan vi har ordnat en nukleär vinter och har fått helt andra bekymmer att ta hand om.

En Carrington Event däremot har man ganska exakt beräknat sannolikheten för till 12% det närmsta decenniet. Detta skulle i värsta fall göra verklighet av Scenariot i Wilderängs böcker(med vissa undantag förståss).

https://www.wired.com/2012/02/massive-solar-flare/
- "AURIBUS TENEO LUPUM"
Användarvisningsbild
Fyrop
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 372
Blev medlem: fre 07 apr 2017, 13:07

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav reboot » ons 21 jun 2017, 09:45

Solceller, både mono och polykristallina visar väldigt hög motståndskraft mot EMP.
Problemet i ett system är anslutningssladdarna och regulatorn, så förådsställda oskyddade paneler ska klara höga spänningar från E1- delen av en EMP-puls, utan att skadas.
Här nedan är utförliga prover gjorda.

Carrington och E-3 delen av EMP, påverkar inte alls om det inte är nätanslutet.

http://ece-research.unm.edu/summa/notes ... AN0047.pdf

//reboot
//reboot
Användarvisningsbild
reboot
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 375
Blev medlem: fre 26 aug 2016, 16:48

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav kullamannen » ons 21 jun 2017, 15:07

Vad tror ni om batterierna? Dom är ju också ganska otympliga och därmed svårare att EMPskydda i förrådet. Men restan av off-grid komponenterna av ju ganska små.

Kanske en 100W solpanel och et eller två 100 Ah batterier gör större nytta i förrådet än på taket.... oavsett om det blir ena eller andra varianten på "långvarig störning av elnätet"
Winter is coming
kullamannen
Börjar få trångt i skafferiet
 
Inlägg: 103
Blev medlem: ons 01 feb 2017, 06:25
Ort: Södertörn

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav reboot » ons 21 jun 2017, 18:36

Kan inte tänka mig att typ bilbatterier är EMP-känsliga.
Skulle i så fall nämnas i samband med fordon/EMP diskutioner på många siter.
Ett batteri är väldigt homogent sett ur mikrovågs-sammanhang. Så att satsa på ett eller 2st 100Ah och solpaneler är inte fel. En eller 2 extra regulatorer i folie-pac som reserv därtill.

Nån som har erfarenhet av Biltemas nya serie fritidsbatterier 80, 90 & 100Ah ?
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El/Ba ... 000028593/
Verkar prisvärda om dom funkar bra.....

//reboot
//reboot
Användarvisningsbild
reboot
Är det en Twinkie?
 
Inlägg: 375
Blev medlem: fre 26 aug 2016, 16:48

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav grym » fre 23 jun 2017, 08:05

för att förstå hur saker påverkas ska man åtminstånde förstå hur elektronik fungerar och vad en emp är

vi börjar med en emp, en elektromagnetisk puls är som en vanlig radiosändare, men i pulsform
den kan ha olika spektrum och div polarisering o.s.v

en nemp är extrem då den dels stäcker sig högt upp i frekvens och sedan är den extremt stark

radiovågor kan man extremt förenklat beskriva som freesbee formade saker,
dom har en diameter som är våglängden, från kilometervis till milimetervis
dom är platta
och dom har en polarisering, skickas dom ut vågräta fortsätter dom vågrätt tills dom studsar
då kan man normalt säga att man har tre olika polariseringar, (i radiosammanhang) vågrätt, lodrätt och skruvat, där polariseringen snurrar runt

radiovågar som skickas ut reagerar på omgivningen, dom kan absorveras, ex i en antenn och bli en elektrisk signal igen, dom kan studsa, dom kan böjas av

vi kan ta det simplaste innom elektronik
man skiljer på det mellan halvledarelektronik och allt annat

en spole som blir utsatt för en emp kan om den ligger rätt i förhållande till pulsen ge en spänning ut, fungera som en antenn
om inget är anslutet kan den i absoluta extremfall gå sönder för att spänningen i spolen blir så hög att den slår sönder isoleringen och då kommer den behöva lagas, ex genom ny isolering
samma sak gäller alla ledningar, men för emp så är ledningens längd i förhållande till emp viktig, den skall fungera som en antenn, är den för kort så fungerar den dåligt

halvledare är alla transistorer och det som byggs upp av dom, ex ickretsar som processorer i datorer
det man verkligen kan säga om dom är att dom är känsliga för en sak, spänning på fel håll, eller för hög spänning
en transistor som får spänning på fel håll och så pass mycket att det händer något blir ofta förstörd
hur mycket det behövs beror på hur transistorn är uppbyggd
dom känsligaste kan bara behöva några tiotalvolt och mycket låga enerfinivåer för att fördärvas permanent
medans en del saker är myyycket tåligare, ex kraftelektronik , där dom är gjorda för att hantera hundratals A och spänningar upp till ex tusentalet volt

tyvärr så är det så att datorers utvecklinga av snabbhet har gjorts genom att dom blivit mindre och med lägre och lägre spänningar, och därmed mycket känsliga för överspänningar

spänningarna in till transistorerna i datorerna kommer i kablar och ledningar på kretskorten
och dom keblarna och ledningarna fungerar som antenner för emp

där har vi en sak , ju mindre dator ju kortare kablar och därmed måste emp som ska skada vara sådan att dom går högt upp i frekvens för att dom antennerna i kablar och ledningar ska komma upp i skadliga spänningsnivåer

fördelen är att även kraftiga men lågfrekventa emp som ex via åska inte påverkar normal elektronik, om man inte har långa kablar kopplade till dom, ex 230v eller telefonkabel (finns annat där med, men inte nu)

men, en nemp, har den otrevliga egenskapen att dom dels är extremt kraftig och dessutom går väldigt högt upp i frekvens
vilket gör att den kan slå sönder all moderna elektronik som inte är skyddad

det finns grader i helvetet med, allt går inte sönder till en rykande klump bara för att det kommer en nemp , det beror på avstånd och typ av elektronik
en del saker kommer bara behöva startas om

medans kraftigare elektronik, som ex dioderna i en bilgenerator blir grillade i sådanna nivåer att man har helt andra saker att oroa sig för om det är en nemp
grym
 

Re: EMP, NEMP, HEMP Orsak, verkan och skydd

Inläggav grym » fre 23 jun 2017, 09:43

att skydda sig mot emp och nemp är en baggis, annvänd inte elektronik 8|> :mrgreen:

ska man dock ha elektronik så finns det en del att göra

att skydda sig mot en nemp på så nära håll att man faktiskt bryr sig om elektronik och inte väntar på att dö i strålningsskador så kan man hålla koll på
att en nemp behöver dämpas ungefär 300db
standardmätrum för elektroniktest dämpar ca 120db och är två järnplåtsväggar med en 2"2 mellan, plus en jobbig dörr med elektromagnetisk tätning
så en två tre sådanna rum innanförvarandra ger skydd nog
och då inga kablar in eller ut, eller får dom göras på ett speciellt sätt
man kan vara en bra bit under jorden yta med, vatten dämpar, men kan kräva ordentlig djup, skaffa ubåt :notme:


ska man ta sig till enklare saker så skulle jag gå på grundläggande skydd
ex, skaffa plåtburkar med tätslutande lock och ha hårddiskar minneskort och liknande i dom, sätt burkarna i plåtskåp och du har hygglig dämpning

för att förstå hur man ska göra sina lådor så prova följande
klipp till några cirklar i papp, ex vi tar en som är 10cm i diameter, det motsvarar en frekvens om 300,000,000/ 0.1 m= 3 GHz eller ungefär vad dom låga wlanen går på
om man har ett plåtskåp där man kan trycka in den pappskivan ex mellan dörr och karm så läcker den in frekvenser som den och högre, naturligtvis beroende på varifrån signalen kommer och med vilken polarisation den har

gör om samma sak med skivor som är 1mm i diameter, och man har det betydligt jobbigare :smack:

man kan även göra lite fler passiva åtgärder, en bra sak är att inte ha kablar eller antenner anslutna, och på en antenningång kan man sätt på en terminator, som funkar som ett skyddslock för den känsliga ingången


på detta sättet kan man spara ex minneskort ganske enkelt för att senare kanske ha turen att kunna få tag i en fungernade dator om man behöver ha filerna
man kan även ha ex en mobil eller surfplatta relativt enkelt skyddad, och även komradio, elektronikmoduler till motorer o.s.v


det finns andra saker, ex eå skulle man kunna annvända rör, ryssarna gjorde det i sina militärprylar och hadde då nempsäkra saker, dom slutade att fungera under nempen men var ok efteråt
men med datorer så blev det inte funksi

att bygga elektronik som klarar nemp är djävligt jobbigt, glöm det om du inte vet vad du håller på med, och knappt då heller
grym
 
Återvänd till Katastrofscenarion

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster