Vilka svenskar är bäst förberedda?

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: Vilka svenskar är bäst förberedda?

Inläggav Björngrillarn » tor 23 nov 2017, 17:30

Zombie skrev:Man behöver ju inte köpa mer än ett visst antal fotogenvärmare, vattendunkar och radioapparater för att ha det som behövs av det. Det är inte som vanlig mjölk som förstörs ganska fort...


Sant, tänkte kanske inte hela vägen där... Dock är ju prepping som modegrej relativt nytt, det har ju verkligen fått en uppsving bara det senaste året, och ännu har jag knappt sett en människa komma kånkande till kassan med dunkar, exvis. Nåväl!

Jojjenda skrev:Jag tycker man ser tydliga tendenser här på forumet att många som går in hårt för preppning mår dåligt i någon omfatting. Det blir ett sätt att hantera ångest på tror jag.


Skriver under på den! Det är dock en berg- och dalbana, detta att preppingen hanterar ångest. Ibland, när man gör något riktigt stort och bra, vare sig det är en investering eller en livsstilsförändring eller annat, så känns det bra. Andra gånger blir själva preppingen ångestframkallande i sig, att försöka förbereda sig för saker som kanske ligger hundra år fram i tiden.
Björngrillarn
 

Re: Vilka svenskar är bäst förberedda?

Inläggav Exodus » tor 23 nov 2017, 19:03

Charlie** skrev:Intressant att just Skåne och Kronobergs och Hallands län är så dåligt förberedda? Hallands län drabbades ju hårt av både Gudrun och Per men den erfarenheten verkar inte påverka dem? Skåne och Kronobergs län gränsar ju till Blekinge som har en mycket högre medvetenhet? Vad sådan skillnader beror på är ju intressant. Geografiska lägen kan ju annars förklara människor och myndigheters beredskap eller brist på beredskap men här spelar ju uppenbart andra faktorer in. Ni som bor i dessa områden kanske kan komma med input!?


Kronoberg fick en rejäl omgång av Gudrun. Blåste mer i Halland men södra Småland hade dom största skadorna på skogen och
därav följande långa strömavbrott då mycket av ledningsnätet var luftledningar.
Hårdast drabbat var Agunnaryd ("A" i IKEA) i Kronoberg som var utan el i många veckor
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/gudrun-starkte-sammanhallningen-i-agunnaryd
Men egentligen funkade allt rätt ok ändå. Många mindre samhällen och folk hjälpte varandra. Folk VAR skapligt förberedda
Nu består ju Kronoberg även av någon lite större städ typ Växjö och dom drabbades inte speciellt hårt
Beror nog mycket på var dom som svarade på undersökningen bor.
Borde realistiskt inte vara någon stor skillnad mellan Kronoberg och Blekinge så det fick mig tveka på kvaliten på data resultatet bygger på
Exodus
 

Re: Vilka svenskar är bäst förberedda?

Inläggav Charlie** » lör 25 nov 2017, 23:49

Exodus skrev:Beror nog mycket på var dom som svarade på undersökningen bor.
Borde realistiskt inte vara någon stor skillnad mellan Kronoberg och Blekinge så det fick mig tveka på kvaliten på data resultatet bygger på


Ja, så går mina tankar också. Med min fördomsfulla syn på storstadsbor så funderar jag på om ex. Malmöbor har fått representera hela Skåne. Kan tänka mig att man skulle få ett annat resultat om man frågade Skånes landsbygdsbor.
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.
Användarvisningsbild
Charlie**
Samlar kokböcker från 1800-talet
 
Inlägg: 708
Blev medlem: mån 22 feb 2016, 22:24
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Vilka svenskar är bäst förberedda?

Inläggav Scarecrow » sön 26 nov 2017, 12:15

Björngrillarn skrev:Hmm. Tio procent skulle klara sig i en månad? Inte för att alltid vara den negativa gnälljäveln, men det låter lite i överkant... Sverige har väl därikring tio miljoner invånare. Skulle alltså en miljon invånare ha vatten, mat, ljus, bränsle, värme, osv. för en månad hemma? Det känns rejält, borde inte hyllorna gapa tomma på fotogenvärmare, vattendunkar och radioapparater i så fall? Inte häruppe åtminstone, och vi är nummer tre på listan :hm:


Fast då tänker du ju liksom en miljon hushåll med en person? Om en familj består av låt oss säga 4-5 personer och en har kristänk, då reduceras ju antalet hushåll som måste köpa den du nämner. Kanske är så att 250 000 hushåll har god beredskap?
Know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy or yourself, you will succumb in every battle
Scarecrow
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 249
Blev medlem: sön 27 dec 2015, 20:40

Re: Vilka svenskar är bäst förberedda?

Inläggav Smaland » sön 26 nov 2017, 13:40

Om de enbart utgått ifrån frågan "Om något inträffar och du enbart måste klara dig på det som finns i ditt hem i dag,
 hur länge uppskattar du då att du skulle klara dig?"
så är det ju inte så relevant egentligen. Säg att man har en bäck på andra sidan vägen med vatten, får man räkna in den? Om grannen är bonde och har stora odlingar osv?

Så som vanligt ett reportage som kanske inte säger nåt alls.

Och sen klara vad då? Svält? De flesta klarar nog en månad utan knappt någon mat alls, bara de får vatten. I koncentrationslägena klarade de ju sig i flera år på typ potatisskalssoppa,
även om de naturligtvis rasade i vikt.

Vatten finns det gott om i detta landet.

En stor del av landets villor har möjlighet att värmas med vedeldning. Går man då samman några familjer och är i de husen man kan elda i och hjälps åt bör inte uppvärmning vara så problematiskt.
Tänk också på att man kan tälta i minusgrader och klara sig med rätt filtar+ kläder.

Det gäller att ha kunskap, kreativitet och många vänner när det krisar sig, men med rätt prylar och lagrad mat har man marginalerna på sin sida :-)
Bättre att vara förberedd på det som inte händer, än oförberedd på det som sker
Användarvisningsbild
Smaland
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 187
Blev medlem: fre 14 dec 2012, 21:54
Ort: Det ljusa SmålandFöregående

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster