Bästa LED tråden

Ficklampor, bärbara sökstrålkastare, lysdioder, nödbelysning, batterier, batteriladdare, USB-laddare och batteribankar.
Kategoriregler
Ficklampor, bärbara sökstrålkastare, lysdioder, nödbelysning, batterier, batteriladdare, USB-laddare och batteribankar.

Bästa LED tråden

Inläggav Derzu Uzala » mån 11 dec 2017, 12:47

Fick en idé om att man skulle ha en tråd där vi allt eftersom tekniken utvecklas uppdaterar tråden med vilken LED det är som gäller för olika ändamål.

Om möjligt genom att uppdatera startinlägget, annars får vi typ göra en quote och editera infon.

Tänkte mig att de av er som har örnkoll skriver:

dunderoch brak led som heter adflafasf är bäst i en thrower därför att bla bla bla
brak och dunder led som heter jöjöölö är bäst i en floodlight därför att bla bla bla
effektsnålaste led per lumen som heter zxvzcvzv är bäst i shtf belysning inomhus
osv..

Går säkert också att skriva saker om vilken driver/FET man ska söka osv.

etc..

Om någon som har koll skulle vilja dela med sig? 8)
Mindset of a winner: "The desire to win is important, but the will to prepare is vital."
Användarvisningsbild
Derzu Uzala
When your mind say impossible, possible still has a lot left
 
Inlägg: 3199
Blev medlem: tor 24 jul 2014, 14:49
Ort: Mälardalen

Re: Bästa LED tråden

Inläggav Skogsbonde » mån 11 dec 2017, 14:20

När det gäller ficklampor kan man gå två vägar. En enda (eller få tillsammans) stark lysdiod eller många små. Många små är på många sätt bäst eftersom var och en kan lysa lite svagare och därmed arbeta kallare och med högre effektivitet. Men med en enda lysdiod kan man jobba lättare med reflektor och "kasta" ljus. Och därmed få mycket mer ljus där man vill ha det istället för ljus överallt.

Det finns olika tillverkare och dessa tillverkare har sina egna namn på olika lysdioder. Den kanske starkast lysande(!) tillverkaren är Cree. Här är en kort lista på några mycket vanliga Cree lysdioder som kan vara aktuella idag. Jag har listat dem så att äldst och svagast kommer först och kraftfullast och nyaste kommer sist.

Cree gör många, många andra typer av LED, dessa är bara några av de vanligast förekommande i ficklampor.

XR-E - XR-E R2 - XP-E - XP-E R2 - XP-C - XP-C Q4 - Gamla lysdioder. Det säljs fortfarande ficklampor som använder dessa lampor. Det handlar om billiga lampor som du nog bör hoppa över. Om LED inte är angiven när du köper en ficklampa är sannolikheten stor att det är en av dessa.

XP-G - XP-G R5 - XP-G2 - XP-G3 - Ganska gammal teknik men R5 och G2 ger mycket ljus i förhållande till effekten. Men max output är inte så väldigt imponerande jämfört med nyare LED. Passar bra för små lampor som skall lysa länge snarare än starkt. En annan intressant egenskap är att dessa LED är ganska kompakta. 3.5x3,5 mm. Det innebär att intensitet per kvadratmillimeter är utmärkt. Det gör att man lättare kan göra extrema "throwers" som kan kasta en smal stråle långt utan att behöva ha så väldigt stora huvud. XP-G3 är en intressant uppdaterad variant som moderniserar dioden och behåller storleken. Vill du ha en modern liten lampa där drifttid är viktigare än max ljusstyrka, eller bra "throw", så är det nog XP-G3 som gäller.

XM-L - XM-L2 - Mer ljus. Mer strömtålighet. Men större diod, 5x5 mm. Detta är nog fortfarande de vanligaste Cree-dioderna i budget-ficklampor. XM-L2 är den nyare och ljusstarkare. Varianter kan vara T6, U2 och U3, där U3 är den nyare mer ljusstarka.

XL MT-G - XL MTG-2 - Fusk. Här har Cree monterat flera lysdioder på samma chip. Det gör att man kan få massor med ljus men ytan är stor så det blir lätt "flooders" som sprider ljuset över större yta. Fungerar bra för stora lampor. En intressant egenskap är att man kan ha lite spridning på ljusegenskaperna för de olika lysdioderna och på det sättet få väldigt bra ljus som bättre efterliknar dagsljus vad gäller förmåga att visa belysta saker med korrekt färg. Jag har en lampa av denna typ. Drivs av 4x18650. Knappast en ficklampa. Snarare ett handhållet sökljus. Bra handvärmare!

XP-L - XP-L HI - XP-L2 - Ändå mer ljus. Ändå mer strömtålighet. Samma storlek som XP-G2, alltså intressant i "throwers". XP-L HI är en högeffektvariant av XP-L. Skall du köpa en ny kraftfull lampa så kan en med XP-L eller XP-L HI LED vara intressant. Fungerar fortfarande fint (korta perioder) i en liten lampa med bara ett enda bra li-ion-batteri. Den fantastiska BLF-A6 använder en XP-L LED och har output i närheten av XL MT-G2! XP-L2 är en uppdaterad nyare variant som kan vara intressant om man vill ha en modern lampa med denna LED.

XHP35 - XHP35 Hi - Extreme High Power. 35 syftar på diodens storlek. Ca 3,5x3,5 mm. Samma som XP-G2, så denna diod används åter gärna för extrema "throwers". Markant mer ljusflöde (+30%-50%)jämfört med XP-L och XP-L Hi. Men det börjar bli lite knepigt med kylning, drifttid, batterier och kretsar om man vill driva dioden till max. Två li-ion eller fler i serie hjälper. Men nyare dioder är ofta mycket effektiva även om man inte kör dem på max, inte minst för att den då går kallare, så en lampa med denna LED kan vara intressant även om man inte utnyttjar hela takhöjden, inte minst som thrower. Jag har ännu ingen ficklampa med denna diod, eller de efterföljande. Känns som att de lätt blir för klumpiga. Ordet "ficka" i ficklampa känns inte helt korrekt.

XHP50 - XHP50.2 - XHP70 - XHP70.2 - Mer och mer ljus. Men också större dioder. 5x5 (samma som XM-L2) respektive 7x7 mm så det går inte att göra små throwers med dessa dioder. Men massor med ljus... Också knepigt med kretsar, batterier och kylning. Räkna med minst två 26650 i serie. XHP50 har i storleksordningen dubbla output jämfört med XM-L2.
Skogsbonde
 

Re: Bästa LED tråden

Inläggav Zombie » tis 12 dec 2017, 00:00

Vad menar du mer äldre och nyare? Alltså, ungefär hur snabb är utvecklingen?

Skogsbonde skrev:När det gäller ficklampor kan man gå två vägar.
klipp
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Bästa LED tråden

Inläggav Skogsbonde » ons 13 dec 2017, 12:16

XP-L kom 2014, tror jag. Fortfarande är den föregående typen av LED, XM-L2 nog den som säljer mest. Priset spelar också in. Även om en ny LED finns att köpa är priset inledningsvis högt. Och det kan behövas nya drivkretsar och annat för att driva den. Sådant kan ta tid att få fram till låga kostnader.

Det brukar komma flera uppdateringar av befintliga LED varje år. Exempelvis XP-G2 till XP-G3. Eller XM-L2 U2 till U3.

Det kommer kanske en helt ny typ av LED med ett eller två års mellanrum.

Så man kan säga att det pågår utveckling på två nivåer. Dels förbättras befintliga typer av LED hela tiden. Det sker ganska ofta. Dels utvecklas helt nya varianter av LED med ny teknik. Det sker mer sällan. Men om en helt ny typ av LED utvecklas, med ny prestanda, så kan ibland den teknik som används där föras över till gamla typer av LED.

Så är XP-G3 en nyare och "modernare" LED än XM-L2 U3, trots att den ursprungliga XM-L är nyare än den ursprungliga XP-G. Men de fyller helt olika nischer och utvecklas fortfarande ganska oberoende av varandra.

Men detta gäller bara LED som används för ficklampor. Det är ett litet, litet urval. Samtidigt utvecklar och förbättras andra typer av LED i en rasande takt. Olika färger eller funktioner. Storlekar och prestanda. Kombinationer och inbyggd intelligens.

Kolla gärna på hemsidan för Cree. http://www.cree.com

Edit:

Jag kollade själv. På första sidan annonseras nya XL-XD16.

XL-XD16 - Extreme Density. Här har Cree uppenbarligen satsat på att göra en liten LED. Bara 1,6x1,6 mm. Effekttåligheten och max totalt flux är inte så imponerande. Tål max 2A. Keramisk bas. Eftersom den är så liten så är flux per kvadratmillimeter tydligen högre än för någon annan tidigare LED. Det skulle kunna vara intressant för en riktigt extrem "thrower" i litet format. En sådan LED i en C8-ficklampa med lämplig reflektor skulle alltså kunna vara en mycket bra thrower, alltså kunna kasta en koncentrerad stråle mycket långt. Mycket bättre än XM-L2 och till och med bättre än XP-G3 och XP-L. Och om man gör vad som idag anses vara en "normalt stor" thrower med denna LED skulle den nog vara mycket bättre än någon annan tidigare thrower på riktigt långa avstånd. Möjligen skulle man också kunna använda flera i ficklampor med flera LED och flera små reflektorer, och få massor med ljus och bra throw utan för mycket spritt ljus. Men det kan tänkas att detta är lite för specialiserat användningsområde för att den skall bli populär i ficklampor. Kanske även lämplig för en mycket kompakt vapenlampa för riktigt lång räckvidd?

Det finns också en del skrivet om den på BLF och CPF.
Skogsbonde
 

Re: Bästa LED tråden

Inläggav Lagom » tor 14 dec 2017, 00:15

fantastisk sammanställning!
Lagom
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 04 sep 2016, 19:16
Återvänd till Ficklampan

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst