Jag delar med mig av det lilla försök jag gjorde alldeles precis. Det är ganska ovetenskapligt och genomfört med enkla medel så ta det för vad det är...
I ett litet utrymme på drygt tio kvadratmeter utan vettig ventilation drog jag igång ett gammalt Radius no 5. Köket gick med god fart, men utan att vara överdrivet välpumpat. Efter en halvtimme visade min koloxidvarnare noll. Vid det laget började luften kännas lite dålig i mitt lilla kyffe.
För att se om det verkligen har en avgörande effekt att man kyler lågan ställde jag en tvåliters kaffehurra full med vatten på köket. Efter några minuter, när vattnet var ungefär ljummet, så visade koloxidmätaren 75 ppm
Slutsats: Det går
kanske bra att använda en gasolkamin eller en gasollampa med normal ventilation. Ska man sätta igång att värma vatten eller laga mat så djävlar se till att vädra.
Jag föreställer mig att fotogenkökets låga är fullt jämförbar med en gaslåga. Jag ska göra om försöket med ett gaskök, men det får vänta några dagar. Det är fint att offra sig för vetenskapen, men det får finnas gränser.