Preppern är död...

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: Preppern är död...

Inläggav sprithitler » tis 12 jul 2016, 01:40

Som survivalist så kommer man förr eller senare till punkten när man övergår till självhushållare, det är någonstans den logiska konklusionen, även om jag inte blir det före katastrofen så är det ett faktum att det är himla svårt att ha mat för mer än ett fåtal år på lager, dito med ved. När man kommit långt nog ner i kaninhålet så blir lagringsbart utsäde, konstgödsel, material att bygga drivbänkar och växthus, trädgårdsredskap etc saker man börjar fundera på.
Jag tror inte att jag slutar vara survivalist bara för att jag överlevt apokalypsen och byggt mig en tillvaro i den nya värld som reser sig ur askan. Jag kanske blir bonde, sheriff eller riksdagsman istället för vad jag jobbar med nu, men survivalist förblir jag nog.
Hoping for the best but expecting the worst.

Den förberedde överlever.
sprithitler
Chefen
 
Inlägg: 2477
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 04:09
Ort: Sveriges Lärosäte

Re: Preppern är död...

Inläggav somvanligt » ons 24 jan 2018, 17:19

MulenDag skrev:Intressant och knepig fråga. Det är väl som Ongrid skriver beroende på om man förbereder sig för övergående kriser eller bestående förändringar. Vad man förbereder sig på beror i sin tur på vilken framtid man ser. MSB-preppern ser, antar jag, ett stabilt fungerande samhälle som hickar till ibland men återgår till vad det varit. Doomern förbereder för TEOTWAWKI på något sätt men så fort man försöker titta bortom själva händelsen blir det väldigt svårt och ingen kan förbereda för allt. Tror att få kan förbereda för mer än någon enstaka framtidsbild.

Jag vet inte riktigt hur andra tänker så jag får utgå från mig själv. Jag tänker mig någon slags kollaps, redan där brister det eftersom jag inte kan hantera mer än något enstaka scenario. Jag tänker mig i alla fall en relativt långsam kollaps. Något tiotal år åtminstone innan allt fallit samman. Under den tiden tänker jag mig att det inträffar ett flertal kriser. Kanske en ekonomisk krasch, ett begränsat krig, energibrist. Jag tänker mig i alla fall att jag preppar mig igenom kriserna och landar i nån slags delvis självhushållning.

Det långtidsscenario jag tänker mig som troligast är ganska suddigt när jag försöker betrakta det lite noggrannare. Ont om mat, handel och energi ingår. Det som inte får ingå är radioaktiv kontaminering från krig, övergivna reaktorer eller avfallslager. Inte heller meteoritvinter eller toxisk jord från övergivna kemiska industrier. Ekologisk kollaps har jag heller inga planer för.

Det är förfärande många utvecklingarjag saknar planer för, det beror helt enkelt på att jag inte vet hur jag ska förbereda för dem eller saknar möjligheter att förbereda för dem. Så det jag förbereder för är skärningen av det jag klarar och det jag håller för sannolikt när jag spanar framåt i tiden.

Kommer jag att dö p.g.a. felplanering, i många fall tveklöst ja, i några fall kanske inte. Kommer folk att samarbeta eller bli rabiata djur? Jag tror det blir en period av kaos följt av en period av döende och förhållandevis lugn, därefter en period av samarbete. Eller samarbete, kalla det organisation istället.

Vi människor, majoriteten, lever hellre med drakoniska och orättvisa regler som följs än rättvisa och vänliga regler som inte följs - om man spetsar till det lite. Antagligen kommer starka/våldsamma personer att utnyttja det för att skapa något. Med tiden måste dock även en rövarhövding få till ett fungerande samhälle om det inte längre finns något att röva och då uppstår någon slags ordning.

Som vanligt irrar tankarna iväg och jag hamnar lite utanför ämnet men det mesta ligger väl i närheten i alla fall.

Summan av kardemumman är väl att alla som råkar ut för något de inte förberett sig för råkar illa ur eller riskerar att råka illa ut. Därför handlar det väl om vad man förmår - avseende kunskap, resurser och insikt - att förbereda sig för?

/MulenDag

Jag håller med MulenDag i detta inlägg. Själv förbereder jag för att dämpa de jag bedömer mest sannolika konsekvenserna oavsett scenario, och dessa är brist på mat, vatten och el. Det är för omfattande för mig att förbereda mot exempelvis kärnvapenattacker eller TEOTWAWKI. Jag hoppas helt enkelt att det inte händer och får ta det som det kommer.
Den förberedelse jag kommer ha för livet efter katastrofen är litteratur i överlevnad, vildmarksliv, knep o knåp, odling, jakt och matlagning/hushållskunskap från förr. På det viset har jag i alla fall möjligheten att lära mig fort.
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.
Användarvisningsbild
somvanligt
There's no fate but what we make for ourselves
 
Inlägg: 626
Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06

Föregående

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron