Knivslipningstips

Kniven verkar vilja ha ett eget forum, så det kommer här.

Re: Knivslipningstips

Inläggav EssBe » mån 29 jan 2018, 20:01

Moraknivar har en väldigt rejält tilltagen slipfas som är mycket lätt att ha liggande plant mot en slipsten, men eftersom slipfasen är så väldigt stor tar det lååång tid innan man avverkat så mycket metall att man påverkar eggen. Med lååång tid menar jag timmar, särskilt om man fuskat och bara har slipat fram sekundäreggen några gånger tidigare. Man skall vara väldigt försiktig att lägga på en stor sekundäregg på en morakniv, det blir då väldigt tidskrävande att få bort den. Du kan med fördel rita på slipfasen och sekundäreggen med en märkpenna så du kan se att du verkligen slipar bara på slipfasen och ändå får bort sekundäreggen.

Förmodligen slipar du med vatten och kör slipfasen i 8:or eller cirklar runt på stenen. Och slipar och slipar...

En jigg typ edgepal gör inte att det går så mycket snabbare... Du måste ändå få bort sekundärfasen genom att slipa ner slipfasen. Bättre kan vara att ha ett antal stenar med olika grovlek som kan avverka snabbare. Och när sekundärfasen är så gott som borta byter man till finare sten. Eventuellt kan man använda en grov diamantslipsten för att snabbt avverka mycket av slipfasen.

När man efter några timmar har slipat ner slipfasen så mycket att man även fått bort sekundäreggen och alltså även fått eggen vass är det typiskt skägg på eggen. Det kan man ta bort genom att skapa en VÄLDIGT liten sekundär-egg bara några grader trubbigare än slipfasen. Dra ett eller två lätta tag på en fin slipsten, med slipfasen något lyft, för att skapa sekundäreggen. Det räcker. Det gör att man får en bra och stark allround-egg. För snickeriarbete och snideri vill man troligen inte göra så, utan kör helt utan sekundäregg. Sekundäregg gör eggen tåligare, eggen bryts inte om den stöter på ben, men den blir inte lika skarp. Sedan kan man möjligen dra ett tag på byxbenet för att polera upp det sista längst ut.

Man kan snabbt "hetsa upp" eggen på en morakniv genom att öka storleken på sekundäreggen, men varje gång man gör det så får man räkna med någon timmes extra slipande nästa gång för att få bort hela sekundäreggen igen. Det kan vara bättra att bara lätt stryka eggen mot ett skärpstål, en träbit eller ett byxben för att polera upp den mellan varven, innan man slipar igen.

Försöker man polera för mycket mot mjuk yta är det lätt att man istället rundar av eggen. Vill du "stroppa" så är det bäst att göra det med mycket lätt hand mot en så hård yta som möjligt för att undvika att man rundar eggen. Exempelvis en mycket hårt spänd läderrem eller en bit kartong. Och sluta innan eggen börjar bli slöare.

När du väl fått fason på en morakniv och fått bort en för stor sekundäregg går det mycket snabbare att slipa den på nytt, under förutsättning att du inte gör en för stor sekundäregg eller skadat eggen. Och slipar innan kniven blivit för slö.

Har du en roterande slipsten så använder du naturligtvis den för att avverka slipfasen tills du fått bort sekundäreggen. Det gör att du kan slipa mycket snabbare. Du håller då slipfasen så plant som möjligt mot stenen och flyttar kniven i sidled för att slita på hela stenen och slipa hela knivens längd. Sedan kan du lägga på en liten, liten sekundäregg med en finare sten vid sidan om, eller bara polera eggen mot en bit kartong. Eventuellt har du på någon slip-pasta på kartongen först. Jag använder Autosol ibland... Tandkräm brukar också fungera bra! ;)

En roterande slipsten kan behöva göras i fason för att den skall fungera bra. Det kan du göra genom att "svarva" den rund och plan med hjälp av en gammal fil av härdat stål. Du håller då filen på sidan i 90 grader och tar sakta bort bara det som "sticker ut" och gör stenen orund. Och håller på tills det inte är något som sticker ut längre.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1062
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Knivslipningstips

Inläggav Rafe » tis 30 jan 2018, 18:48

Dom flesta slipar enligt grovegg/finegg så slipper man avverka så mycket material från kniven.
Bilden ovan visar den typen i mitten.

Jag började med att köpa en edgepal med diamantbryne, slipningsguide: http://www.edgepal.com/slipverktyg/slipning-med-edgepal-5422943

Sen när man lärt sig grunderna gick jag över på japanska whetstones.

Smiths 100/240 grit
Shapton 1000 grit
Shapton 2000 grit
Chosera 3000 grit

Men det är antagligen overkill för dom flesta med whetstones.. Men man är ju som man är hehe :ninja:

Köp en grov slipsten för större avverkning ex 100/240 grit. Samt en 1000/3000 grit sten, det kommer man långt med.
Rafe
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
 
Inlägg: 410
Blev medlem: sön 18 sep 2011, 22:49
Ort: Norrland

Re: Knivslipningstips

Inläggav Sharp » tor 01 feb 2018, 00:08

Tack för alla tips! Skall hem till gården i helgen och börja öva på gamla moraknivar. Kommer dock börja med slipstenen! Moraknivarna kräver ju ingen extrem skärpa. Nästa steg är väl att köpa något som jag kan slipa köksknivarna med. De kräver ju större precision. Skulle även vilja lära mig hantera skärpstålet bättre.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Sharp
Hade jag inte några värmeljus här någonstans?
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lör 09 sep 2017, 14:39Föregående

Återvänd till Kniven

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster