Bli jägare, räcker djuren?

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Dweomer » ons 15 feb 2017, 00:39

I Sverige produceras årligen cirka 225 ton kaninkött per år. Det bedöms vara cirka 30 procent av efterfrågan, det förekommer en del import, cirka 100 ton per år. Vanligast är att kanin serveras på restauranger.
http://sveajordskog.se/2016/12/fakta-om ... ppfodning/

225 TON är inte lite kött
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Zombie » ons 15 feb 2017, 00:52

Ja, jag antar att kaninuppfödning är tacksamt vid SHTF. De behöver skyddas mot rovdjur, både tvåbenta och fyrbenta, men klarar sig väl i huvudsak på gräs och löv under sommarhalvåret. Lättare än att jaga vildkaniner...
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Mymax » tor 23 feb 2017, 21:45

Att ta jägarexamen och därmed kunna ta vapenlicens är självklart..

Men att ge sig ut och jaga hur som helst ska man fundera lite kring!
All mark ägs av någon och på i stort sett all mark jagas det på.. Markägare och lokalt boende jaktlag kommer hålla hårt på sin jakträtt och vara hårda mot tjuv-jägare..
Sen är det är inte särskilt svårt för erfarna jägare med lokalkännedom att upptäcka att det finns tjuv-skyttar och vem det är..

Själv har jag 3-4 rådjur per år på min BoL, som är en ute på en ö.. Ett av de största hoten som jag ser, är konflikt med de ca 100 bofasta på ön varav 1 (bonden/markägaren) har jakträtten..
Jag skulle självklart jaga på min tomt (göra en "Runar") och självklart förhandla med bonden.. Men ge sig ut och tjuv-jaga skulle jag nog undvika, inte för något enstaka rådjur.

Något som ska beaktas är att många åker långt till sina jaktmarker, men jag kan tänka mig att alltid är det någon som planerar (eller kommer på) att ha sin jaktstuga med tillhörande mark som BoL..

Ett tips när man rekar sin BoL är att kolla upp jaktlagen.. Kanske kan man förhandla? Kanske "skogvaktare" mot jakträtt?

Så på frågan om viltet räcker bör man nog fundera kring begreppet jakträtt, som i stort har medeltida anor och inte försvinner vid en systemkollaps..
Mymax
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
 
Inlägg: 16
Blev medlem: mån 20 feb 2017, 22:44

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Charlie** » tor 23 feb 2017, 21:57

Mymax skrev:Att ta jägarexamen och därmed kunna ta vapenlicens är självklart.. Ett tips när man rekar sin BoL är att kolla upp jaktlagen.. Kanske kan man förhandla? Kanske "skogvaktare" mot jakträtt?


Ja det kan leda till trevliga fördelar, även om det inte är någon kris. Många fritidshus/fastigehetsägare på landet, vet inte om att deras fastigheter kanske ingår i ett Viltvårdsområde. Beroende på hur viltvårdsföreningens stadgar ser ut, så kan det vara så att fritidshusägaren har jakträtt i hela viltvårdsområdet och rätt till plats i jaktlaget men köttlott. Om inte så kan man ju bli god bekant med någon av de större markägarna i Vvo och få arrendera jakten. Och går inte det så är det inte så har du ju alltid rätten till jakten på din egen hustomt! Att ha möjlighet att göra en "Runar" från köksfönstret kan vara skillnaden mellan liv och död.
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.
Användarvisningsbild
Charlie**
Samlar kokböcker från 1800-talet
 
Inlägg: 708
Blev medlem: mån 22 feb 2016, 22:24
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Björngrillarn » lör 25 feb 2017, 17:19

Denna tråd övertygar mig...

Långgris.
Björngrillarn
 

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav somvanligt » ons 14 feb 2018, 11:48

Att ha möjligheten att jaga är bättre än att inte ha det. Ett lika gott skäl att ta jägarexamen för att kunna jaga är att ha vapen för att skydda sig mot människor. Det behövs idag då många människor som vistas i landet inte bara inte känner någon gemenskap med varandra men även föraktar varandra. Och det är farligt under en kris.
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.
Användarvisningsbild
somvanligt
There's no fate but what we make for ourselves
 
Inlägg: 626
Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06

Re: Bli jägare, räcker djuren?

Inläggav Strix » fre 16 feb 2018, 00:15

De finns en fördel till. I jägarnas frysar finns just nu mycket kött. Nog för en familj i säkert ett år, så är det troligen för många jägare, speciellt de dom bor på landet. Den som har gott om salt klarar sig bra!
Användarvisningsbild
Strix
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 236
Blev medlem: tor 14 jan 2016, 22:16

Föregående

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster