För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

I en överlevnadssituation alltså.

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav Dweomer » lör 17 feb 2018, 10:21

Crusoe skrev:Ser man på dyreverden ellers så er ikke kannibalisme så extremt ovanlig under rette omstendigheter. Det er ikke mange dagene siden jeg så en dokumentar om isbjørn, hvor det ble påpekt at isbjørn spiser sitt eget avkom, dersom det ikke finnes annen måte å overleve på. Det får meg til å spekulere om muligens vår sivile ferniss ikke er tykkere enn at det sprekker og lar oss bli dyr igjen om situasjonen krever det. Det gjelder selvsagt ikke alle, det finnes utallige eksempler på det motsatte, men at vi skal sitte mette og avfeie at slikt som kannibalisme kan bli et problem, er jeg neimen ikke sikker på.


Vi som människor har ju ätit de våra i äldre tider inte bara hos vissa stammar utan ganska allmänt , för att hedra äldre döda släktingar eller för att överta slagna kämpar deras krafter .

Även rena vegetarianer inom djurvärlden äter kött som hjortar , kaniner , marsvin , kossor osv osv även apor som ska stå människan närmast jagar aktivt andra apor .
http://www.hagshouse.com/forums/index.p ... ivor-deer/
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav Scarecrow » lör 17 feb 2018, 18:18

Crusoe skrev:
Scarecrow skrev:Ibland undrar jag vad det egentligen är som gör att vissa individer är så fascinerade av denna företeelse...

Kan ikke svare for andre av de visse individene, men for min del er det at jeg alltid har vært interessert i menneskets psyke og da helst der den skiller seg betraktelig fra det normale eller gjennomsnittlige. At det kan facinere kan jeg forstå, at det gjennomsnittlige eller normale derimot er interessant, forstår jeg derimot mindre av.

Skulle väl säga att det normala och genomsnittliga är vanligast och alltså viktigast att förstå. Detta grundat på att du med störst sannolikhet konfronteras just med detta. Större sannolikhet att du möter en desperat familjefar som försöker stjäla ditt drivmedel och dina powerbars än att du möter en kannibal som vill koka soppa på din ryggrad. Nu relaterar jag det ovanliga7vanliga till just frågan vi diskuterar, kannibalism.

Scarecrow skrev:Sett över tiden och alla konflikter, katastrofer och umbäranden som människan genomgått är det extremt ovanligt att man hemfaller åt kannibalism

Hva vet du egentlig om det? Som skrevet før; fravær av bevis er ikke bevis for fravær. Sett fra mitt ståsted, så synes jeg med de fakta vi faktisk har, så er kannibalisme noe som kan skje når det er bare sult igjen. Samtidig virker det som om det er noe som lettere skjer innen mindre grupper, enn blant nasjoner, men likevel forekommer det også nærmest på nasjonalt nivå. (Holodomor, Japansk lovverk..) Det også i det århundre jeg har levd det meste av mitt liv og til og med i mitt eget land. Personlig så synes jeg det er urovekkende ofte.

Vad vet någon av oss om detta? Du säger det själv, frånvaro av bevis är inte bevis på frånvaro. Med det resonemanget kan vi iof anta att enhörningar, troll och sjövidunder också existerar? Jag tror att kannibalism är så extremt och belagt med tabun samt drar till sig människors fanatsier etc. att det snarare är tvärtom. Minsta rykte, misstanke eller fantasi blåser upp till bevis. Men som sagt, ingen av oss kan leda i sak här.

Scarecrow skrev:Så ovanligt att det är ganska ointressant att diskutera det i prepper-sammanhang.

Om du er talsmann for preppere, så stemmer nok det. Om man derimot også forbereder seg for det som forkortes som wrol/teotwawki scenarioer, så synes jeg i det minste at det kan fungere som en påminner om hva desperate mennesker er i stand til. At vi har forandret oss kognitivt så mye på de få 1000 år som har gått siden flere arkeologer mente at det var relativt normalt med kannibalisme tror jeg ikke. Dermed ser jeg på det som en trussel dersom det oppstår en situasjon hvor flertallet av mennesker rundt oss er i ferd med å sulte ihjel. Dermed får det relevans, i alle fall for meg.

Jag kan ju bara tala för mig själv, jag gör mig inte till talesman för någon annan. Har aldrig givit sken av detta heller. Kan bara konstatera att inte speciellt många verkar intresserade av ämnet just här och nu eller i tidigare trådar. Fasiken, jag vet inte ens varför jag fastnat i den här diskussionen. Vi har nog förändrat oss väldigt mycket på 1000 år, där håller jag inte alls med dig. Människor har förändrat sig oerhört mycket bara de senaste 100 åren. Du kan inte förmå massorna att utföra handlingar idag som de ställde upp på för 100 år sedan.

Scarecrow skrev:Utförligt och mycket fakta, tack.

Takker for ros!

Bitte!
Relevansen for dette i forhold til temaet i tråden; For den som tror at jakt er hållbart ved TEOTWAWKI er jeg ikke sikker på? Utover at jakt på "langgris" ble tatt opp og diskutert :lol:
Know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy or yourself, you will succumb in every battle
Scarecrow
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 249
Blev medlem: sön 27 dec 2015, 20:40

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav Zombie » lör 17 feb 2018, 21:20

Jag har läst att kor numera kan hitta på att äta fåglar, och att det beror på vitaminbrist eller så. (Mineraler verkar väl troligare, men jag har läst att många fåglar har blivit sjuka och dött av B-vitaminbrist vilket ju verkar märkligt och oroande.)

Det är snö på marken så kaninen är nog stelfrusen. Jag antar det är mer smaklöst och luktar mindre då.

Hyndor lär äta efterbörden vilket är praktiskt eftersom den innehåller mycket värdefull näring och annars skulle ligga där och ruttna och dra till sig flugor och rovdjur/asätare. Jag har läst om hundar som har varit instänga i ett hus och husse/matte har dött och att de då börjat äta på liket. Hundar ser ju normalt husse/matte som en halvgud, men de luktar helt annorlunda än en hund. Jag undrar om hundars spärrar är starkare gentemot en mänsklig flockledare eller en annan hund.

Dweomer skrev:Vi som människor har ju ätit de våra i äldre tider inte bara hos vissa stammar utan ganska allmänt , för att hedra äldre döda släktingar eller för att överta slagna kämpar deras krafter .

Även rena vegetarianer inom djurvärlden äter kött som hjortar , kaniner , marsvin , kossor osv osv även apor som ska stå människan närmast jagar aktivt andra apor .
http://www.hagshouse.com/forums/index.p ... ivor-deer/
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav Dweomer » ons 18 apr 2018, 08:42

Människokött smakar som vildfår säger konstnär https://nyheter24.se/nyheter/udda/76956 ... om-vildfar
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav Klaas » ons 18 apr 2018, 15:11

Har bekanta som jagar på mark bestående av 50 % åker och 50% skog.

Vad jag uppfattat så verkar det bli c:a 1 kg kött per hektar och år.

Kanske blir 2 eller 3 kg per hektar, men det blir i alla fall inte mycket.

Jämför man det med vad ett hektar vete ger enligt wikipedia, runt 5000 kg, inser man hur svårt det kommer att bli att tillgodose matbehovet med jakt.

I en situation där varken konstgödsel eller bekämpningsmedel, eller högproduktivt utsäde finns kommer det inte bli några 5 ton, utan istället kanske 500 kg.

Och när markerna växer igen och förslyas kommer djurlivet öka så det kanske går jaga flerdubbelt mot idag.

Men jag skulle nog ändå vilja påstå att förlita sig på jakt är det sista man ska satsa på långsiktigt för sin försörjning.

Mer av en krydda/lyxa till/nödgrej att ta till temporärt när inget annat står tillbuds, för vilken levnadsstandard har dagens jägar och samlarsamhällen?

Äta människokött placerar jag för övrigt på samma nivå som äta insekter, helt otänkbart att äta.

Sedan är det ju som vanligt enkelt att sitta på sin kammare och påstå än det ena än det andra hur man kommer handla.

När man väl hamnar i skarpt läge kommer nog överlevnadsinstinkten se till att man gör dom mest otänkbara saker för att hålla sig vid liv.
Bild
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.
Klaas
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Ort: Primary target area judgement day.

Re: För den som tror att JAKT är hållbart vid TEOTWAWKI

Inläggav somvanligt » tor 19 apr 2018, 22:15

Klaas skrev:Äta människokött placerar jag för övrigt på samma nivå som äta insekter, helt otänkbart att äta.

Insekter äter ju en del kulturer i normalläge. Det skulle jag snart kunna tänka mig likväl som att käka mossa o d. Iallafall tillagat.
We know some people do incredibly stupid and unpredictable things. But if we haven’t planned for that incredibly stupid or unpredictable thing, maybe we end up being the stupid person, and a victim of the unpredicted thing.
Användarvisningsbild
somvanligt
There's no fate but what we make for ourselves
 
Inlägg: 626
Blev medlem: fre 29 sep 2017, 17:06

Föregående

Återvänd till Jakt och fiske

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster