Hur resonerar ni?

Här snackar vi om det tänkesätt man behöver ha för framgångsrik överlevnad, hur man implementerar det i vardagen och hur man kan ha nytta av det i vardagliga icke överlevnads situationer.

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Peppar » fre 16 feb 2018, 20:20

somvanligt skrev:det är aldrig försent att ge upp. Man kan ta självmord ett halvår efter de flesta andra om man vill följa efter men att köpa tid innebär större möjligheter och större handlingsfrihet hur man än vrider och vänder på det. Om många dör kommer begränsade resurser bli mindre begränsade eftersom färre slåss om dom och då kanske en vändning hägrar för de som höll ut.


:up:
Quidquid optimum habuerit in vita tabernus sunt in aridam
Användarvisningsbild
Peppar
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 320
Blev medlem: lör 25 okt 2014, 01:38
Ort: Mellansverige

Re: Hur resonerar ni?

Inläggav Lars » ons 09 maj 2018, 11:28

Skulle egentligen starta en ny tråd, men mitt svar passar rätt bra in här ;)

>>1. Varför preppar man?
Varför köper man mer mat på ICA än man kan äta samma dag? Jo man vill effektivisera. Prepping är (för mig) att effektivisera. 30l dricksvatten som står redo kostar <50kr. Skulle vi stå utan dricksvatten (hej Östersund) så slipper jag gå till sjön, bära/köra hem vatten, koka, filtrera. Alltså, det är effektivare att förvara ett par sexpack 1,5l vatten från Lidl nere i källaren.
Mitt första mål är inte att bli självförsörjande, det fixar inte tekniknörden. Jag kan knappt hålla fruktodlingen vid liv i trädgården. Målet är att fixa en större kris. Alltså: vatten, värme, mat och en plan för längre kriser - min är att ansluta till släkting med gård/djur/skog/sjö. Vetskapen av att jag skulle fixa veckor i huset är som en garant för att fixa kortare kriser - julhelg utan el, en vecka utan internet i Sverige (kort matkris hos stora matleverantörer) osv. Preppar man för 72h så fixar man 72h men inte 96h!

>>2. Vad förväntar man sig uppnå?
Tjae, överlevnad? Jag ska inte vara den som stryker med i magsjuka när vatten/avlopp havererar i ett par veckor.
Min idé är att stå förbered och klara kortare kriser. Och ska jag göra detta så kräver det att jag har ordning på torpet. Så oerhört viktigt att jag tar det en gång till: ska jag klara krisen så måste jag ha saker och ting ordnat. Det här är för mig grunden, A&O och fundamentalt viktigt. Prylar i ordning, basala rutiner utarbetade.

Låt mig förklara: Innan jag får tänt mitt gasolkök för att laga mat behöver jag ha tänkt till på livsmedelshygien - hur länge har köttet legat upptinat? Är händerna rena? Hur maximerar jag nyttjandet gasen? Hur tar jag vara på det som inte äts upp? Hur diskar jag? Var slänger jag köttbenet och avfall? Var och hur löser jag avföringsbiten?
Att beställa hem ett gasolkök och ställa några konserver inne i skafferiet är långt ifrån lösningen på "hur ser jag till att få i mig käk?"

Prepping är för mig att få tänkt igenom alternativa levnadssätt. Utan el, vatten, avlopp, infrastruktur, sjukvård, it, sophämtning och storhandling. Att göra sig mentalt förberedd på kriser: Huset börjar brinna när gräsbränderna hållit på i månader, vad tar jag med mig ut? Kommer hem till villan som efter 2 dagars elavbrott dessutom plundrats av ligister. Samtliga banker går i KK & bilen behöver tankas för att ta sig till jobbet. Sjukvården är belastad till 200% pga sjukdom X, och jag bryter benet. Efter 14 dagar tröttnar frusna grannarna på att se rök ur min skorsten och omfördelar mina tillgångar med våld. Av misstag detonerar ett par EMP-bomber som slår ut internet i flera månader. (Kombinera gärna exemplen efter eget tycke, en kris kommer sällan ensam!)

Jag vill sätta en peng på att den som inte lyfter ett finger men som tänker igenom och arbetar upp planer står bättre förberedd än den som endast köper in överlevnadsprylar för 10000kr.
Ta en så simpel sak som tandborstning: hur mycket tandkräm behövs egentligen? Jag har minskat kladdet på borsten till 1/5, detta betyder att mitt lilla lager av tandkräm räcker 5 år istället för 1. Eller hur man tvättar händerna när man står utan rinnande vatten. Det sista man vill ha vid en kris är magsjuka i en vecka.

Nej, jag är inte klar med hur jag ska lösa allt. Men första steget är att inse vad som behöver göras.
Användarvisningsbild
Lars
Konservprovsmakare
 
Inlägg: 56
Blev medlem: tis 03 maj 2016, 13:58
Ort: Liten svensk stad

Föregående

Återvänd till Överlevnadstänkande.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster