somvanligt skrev:
Under den värmebölja som varit senaste dagarna så har det maxat 37 grader på vinden (snitt 30 på dagen, kyls ner ganska fort på kvällen). Är det någon som har en känsla för hur dåligt det är för lagrad mat i sådan temperatur under de X antal dagar per år som sommaren kan tänkas bjuda på sådana temperaturer? Om temperaturen hade varit konstant så hög året runt så förstår jag att lagringstiden blir kraftigt förkortad, men hur är det för de antal dagar per år som är situationen i Sverige tror ni?
Tommelfingerregelen for kjemiske reaksjoner/temperatur er at når temperaturen øker 10 gr. Celsius, så dobles reaksjonshastigheten.
Selv har jeg medisiner i kjøleskap. Mange har dem på badet, der temperaturen ofte ligger 20 grader høyere. Oppbevaring i kjøleskap vil - etter tommelfingerregelen - øke holdbarheten opp til 4 ganger.
Det finnes selvfølgelig mange situasjoner der reaksjonshastigheten avviker sterkt fra tommelfingerregelen. I stabile produkter som salt og sukker skjer det så godt som ingen reaksjoner.
Problemet med sterkt varierende temperatur og utlufting er jo at fuktigheten varierer sterkt. Hvis det er kaldt om natten, vil jo varm fuktig luft kunne komme inn om dagen, og vann vil kunne kondensere på kalde overflater.