Dweomer skrev:
Vad vill du veta om eko-grisköttet?
Krav stämpeln kräver att suggorna har utevistelse samt kunna böka och lerbada .
Men även i vanlig grisuppfödning har man ändrat på mycket . Tex så har man bara suggorna i ensambox under tiden hon har smågrisar , därefter går suggorna i stora oisolerade hallar med andra sinsuggor och gyltor till nästa grisning . I hallarna är det djupströbädd och man ställer in stora halmbalar för suggorna att böka runt i . Vissa låter även suggor som fungerar i grupp grisa tillsammans på det viset . Grisarna får tillfredsställa bökbehovet och blir friskare av att röra på sig . Många har även en uterastgård .
Slaktsvinen blir ju inte äldre än ca 8 månader innan de slaktas . Det betyder att det är ca 6 månader kvar efter att suggan har tagits bort . Det är svårt att blanda grupper av slaktsvin då de lätt blir stressade och sjuka så dem håller man kvar i gruppen de föddes i så gott det går .
Visst är det så också att kravmärkta grisar bara får äta kravmärkt foder? Eller är det foder från egna lantbruket? Har dålig koll men har har en ekologisk grisbonde i bekantskapen och han sa något om det.