av EssBe » fre 31 maj 2019, 10:02
Lite mer odlarsvammel...
Ja, att ha ett par säckar konstgödsel för att kunna börja odla effektivt på nybruten vall/gräsmatta är nog inte fel. Men kanske inte direkt till potatisodlingen. Oavsett sort.
Förvara torrt. Stoppa säckarna i en extra sopsäck och dra till.
Ett par säckar krossad kalksten är inte heller fel. Bra till brunnen och fruktträd också.
Det kan bli näringsbrist i en nybruten vall efter ett par odlingssäsonger, innan man fått fart på biologin, kompost och gröngödsling/marktäckning. Då kan konstgödsel nog hjälpa bra. Kan ge viktig tillförsel av kalium och fosfor som annars kan vara brist. Kväve är inget större problem, inte på sikt iaf.
Potatis är inte särskilt näringskrävande. Det gör att det passar bra för nybruten mark och för att bekämpa ogräs som annars kan gynnas starkt av (konst-)gödsling eller näring som frigörs direkt i den vända vallen. Vill man absolut gödsla potatisen så bör man nog i första hand satsa på PK-gödsel. Fosfor och kalium. Den föreslagna sorten hade mycket kalium. Men också en hel del kväve.
Det är väldigt bra att börja med att odla potatis på nybruten vall/gräsmatta. Detta eftersom potatis typiskt odlas ganska glest, inte kräver så mycket näring, skuggar bra och man kupar den flera gånger. Det gör att man effektivt bekämpar ogräs som annars kan vara ett problem med nybruten odling. Efter potatis kan man gärna odla gröngödsling. Den slår man av och vänder ner för att öka mullhalten och tillföra kol. Det fungerar också bra ogräsbekämpande om man gör det innan ogräset går i frö.
Man kan kanske också vilja odla lite av gröngödsling med tillförsel av konstgödning så att man kan driva den i frö till nästa år. Men en del gröngödsling kan fungera som fröogräs som man låter för mycket fröa av sig.
Jag brukar ta frön av honungsört och ringblomma för att ha till nästa år. De är mycket lätta att ta frö av. Om man kom igång med gröngödslingen tidigt kan man rent av låta den gå i frö på sommaren, vända ner den och låta den komma upp en gång till samma år. Vitklöver brukar funka fint att göra så med.
Det som kan ställa till det är om man redan odlar potatis i närheten och det är gott om knäppare. Knäppare gillar nybruten vall med potatis, men brukar vara störst problem andra eller tredje året.
Typisk roterar man sina odlingar så att man ömsom odlar sådant som tillför näring (baljväxter, gröngödsling), näringskrävande (kål, lök och bladgrönt exempelvis), mindre näringskrävande (potatis och andra rotfrukter). Och sedan gröngödsling och baljväxter igen. Helst skall man inte komma tillbaka med samma göda mer än var 8:e år. Om det är något man odlar mycket av, som potatis, var 4:e år.
Konstgödseln kommer bäst till pass när man första gången skall odla mer näringskrävande grödor. Inte potatis. Har man problem med ogräs kan konstgödningen förvärra det. Det är bäst att tillföra konstgödningen när man bekämpat ogräs ett par år, efter potatis och gröngödsling, och när den näringskrävande grödan är så uppvuxen att den kan ta nytta av det. I praktiken innebär det att man sprider konstgödsel i raderna i samband med regn på våren och sommaren.