Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Killen som gör det många drömer om
InläggPostat: tor 30 maj 2019, 18:41 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Ett tidningsklipp ur helahälsingland (har ändrat lite namn i texten för säkerhetsskull)

Erik bygger en koja mitt i skogen – ständigt nya projekt på gång: "Får många idéer"

Erik i Växbo har en aldrig sinande ström av projekt. I skogen har han byggt en koja som är självförsörjande på både el och vatten. Här har han skapat en plats som är bara hans egen.

– Jag får många idéer, men jag tror inte att man måste ha någon större anledning att bygga saker, säger Erik.
Bild:

På en höjd i Växbos skogar står kojan, omgiven av höga tallar. Utsikten är enastående. Det enda man ser är träd. Hit tar man sig inte med bil, i alla fall inte hela vägen. Den sista biten, några hundra meter uppför backen, får man promenera.

Här har Erik hittat en plats för sina byggprojekt. Kojan började han bygga på när han gick i sjuan. Nu går han i nian.

– Jag ville ha ett eget ställe. Först planerade jag att bygga lite längre ner, men det var fint här uppe, säger Erik.
På en höjd i skogen står kojan. Den röda delen är förråd och den som är täckt i trä består av ett litet rum på några få kvadratmeter.
På en höjd i skogen står kojan. Den röda delen är förråd och den som är täckt i trä består av ett litet rum på några få kvadratmeter.
Bild:

Framför allt handlade det om att ha något att göra. Någonstans att ha det lugnt omkring sig och att alltid ha saker att pyssla med.

– Här kan jag hitta på egna saker och vara för mig själv, säger Erik.

Och med kojan avlöser projekten varandra. Inne i själva stugan, som mäter några få kvadratmeter, finns en kamin och i vanliga fall finns här en soffa men den har tillfälligt fått åka ut – Erik ska byta golv.

Det lilla köket som fanns här har han också rivit ut. Han ska snickra ett eget i istället och därtill bygga ett utekök. I sommar planerar han att bjuda vännerna på kräftskiva och då vill han ha det klart.
I kojan finns en kamin med en liten murstock av tegel.
Bild:

Odlar gör han också. I bäddarna, som byggs av stenar och pallkragar, sticker några små skott upp. Sallad, rödbetor, tomater, morötter och potatis ska växa här.

– Det är roligt att kunna hålla koll på vad man äter. Men det är bara för kul. Det har varit lite för kallt för att det ska ta sig än men det kanske blir något, säger Erik.

I kojan är han emellanåt, när han kan. Bo här permanent går inte, men kanske kan han ha den som sommarstuga någon gång i framtiden.

Och framtiden då. Till hösten börjar Erik gymnasiet. Han har sökt byggprogrammet. Passande, tänker nog den som sett kojan. Själv är han inte alls säker på att han vill göra något åt det hållet när skolan är klar.

– Jag vill göra något som man kan åka hem efter jobbet och känna sig nöjd med. Ta hand om folk, personlig assistent kanske. Men jag vet inte.
Bild:

Eller, säger han, så kanske han vill flytta utomlands. Bli pilot eller kapten.

Men det blir en senare fråga. För kojans del ska han få klart en plats där han kan ägna sig åt finsnickeri. Han vill också ha en smedja.

– Då kan jag smida metallgrejer, typ knivar eller gångjärn kanske.

Erik vill att varje liten del av kojan och det som hör till den ska vara något han gjort själv. Och det kan man inte kan, det får man lära sig.

– Jag kollar mycket på videos på Youtube. Där kan man lära sig mycket av andra som bygger, det finns väldigt många sådana.
Erik är i kojan så ofta han kan. Den går inte att bo i permanent, men det finns alltid något att pyssla med.
Bild:

Han är självförsörjande på el. Det löser en solpanel som klarar av att hålla en lampa tänd en natt och ladda en dator och mobil.

– Jag vill gärna bygga ut solpanelerna, då kanske man kan ha en tv och ett kylskåp också, säger Erik.

Vatten finns också. Bakom kojan står en tunna som samlar upp regn. Kanske behöver han en vattenrenare och finns det möjlighet kan det också bli en dusch på sikt. I sommar ska han jobba och pengarna tänker han lägga på att förverkliga några av projekten.
Erik har byggt på kojan i ungefär två år. Han har många idéer men säger att det inte behöver finnas någon anledning att bygga saker – man bara gör det ändå.
Bild:

Ser man sig omkring runt stugan tar det en ganska lång stund innan man hinner uppfatta allt som finns där. Överallt finns små detaljer. Högt i en tall finns en fågelholk, en annanstans en hemmasnickrad fågelmatare av en pet-flaska och en penna. En diskho står lutad mot en av kojans väggar, den ska senare bli del i uteköket, och vid kojans dörr har stenar lagts i halvcirklar som trappsteg.

– Jag får många idéer, men jag tror inte att man måste ha någon större anledning att bygga saker. Man gör det ändå. Du måste ju egentligen ingenting i livet, säger Erik Andersson och fortsätter:

– Men det är förstås roligt att göra saker man kommer att komma ihåg när man blir äldre.

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet