Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Information till media
InläggPostat: tis 11 aug 2009, 19:16 
Här hittar representanter för media lite information om Swedish Survivalist. Dessutom finns det här lite tips om olika saker som kan vara bra att känna till när det gäller kontakten med de som är aktiva på detta forum.

Denna information kan kanske också vara intressant för nya medlemmar på forumet.

Survivalist?
Gemensamt för medlemmarna på detta forum är att vi tycker att det är rimligt att förbereda sig inför olika typer av kriser. Det är det som "survivalism" handlar om, att förbereda sig för att lättare klara olika typer av kriser och påfrestningar.

Egentligen kanske ordet "prepper" hade varit bättre än "survivalist". Det är lite samma sak, men kanske med en nyansskillnad vad gäller omständigheterna. En prepper är man främst innan något otrevligt händer, medan allt är lugnt och välordnat och man kan planera och förbereda sig (prepare) på olika sätt. Survivalist blir man när man ställer om och börjar utnyttja de planerna och förberedelserna för att överleva.

Detta forum har en rejäl spridning när det gäller vad det är för typer av kriser som vi förbereder oss inför. Det kan handla om allt från smittsamma sjukdomar, naturkatastrofer, husbrand och bilolyckor till ekonomisk kris, social oro, långvarig arbetslöshet eller totalt sammanbrott av samhällsservice på kortare eller längre tid. Vi har också många olika tankar om hur man bäst förbereder sig och vad man i så fall behöver för saker eller kunskap. Vi är allt från vapennötter och förrådshamstrare till högteknologiska offgridfantaster, moraknivsamlande yxhuggande vedeldare och zombieskrämda frenetiska morotsodlare vidare över till övervintrade scouter, vilsegångna orienterare, fotogenromantiker, paracordflätande och bärplockande skogsmullar...

Det är också en mycket stor spridning när det gäller medlemmarnas åldrar, boende, familjesituationer och förberedelseläge.

Detta ger upphov till många intressanta och lärorika diskussioner.

Om forumet
Swedish Survivalist är ett ideellt drivet forum, det är alltså varken en förening eller ett företag.

Signaturen "sprithitler" startade detta forum 2007. Syftet med forumet är att det ska vara en kontaktpunkt för personer i (och utanför) Sverige med Survivalistintresse. På forumet avhandlas allt möjligt, högt och lågt om survivalism och relaterade ämnen.

I början växte forumet ganska sakta, men på senare tid har det börjat växa snabbare. Just nu växer vi med en eller ett par nya medlemmar varje dag. Vi kan också konstatera att intresset från media har ökat. Vem som helst kan bli medlem.

Normalt arbetar forum på internet med aktiv rekrytering. Så är inte fallet med detta forum. De som väljer att bli aktiva har troligen själva hittat hit via sökmotorer eller genom tips från bekanta. Även om vi här på Swedish Survivalist inte har något emot att vi blir fler, eller att forumet omnämns i media, så är det inte heller något som vi arbetar för aktivt.

Även om vi gärna ser att fler förbereder sig inför olika kriser eller besvärliga situationer, så är det inget som vi aktivt gemensamt propagerar för utåt. Däremot driver många av oss små påverkans-projekt i sin närmaste omgivning och i andra sammanhang än här.

Anonymitet
De flesta på detta forum har valt att vara anonyma. Här på detta forum kan vi diskutera våra förberedelser och annat i detalj, men utan att avslöja vad vi egentligen heter och exakt var vi bor. Några här på forumet är lite mer bekanta med varandra än så, men i huvudsak är vi anonyma även för varandra.

Orsakerna till denna anonymitet är flera.

Dels möts våra förberedelser ofta av ett tydligt oförstående och avståndstagande från personer vi känner. Ibland tycks det rent av uppfattas som direkt hotfullt och skrämmande att det finns personer som faktiskt förbereder sig på att klara saker som långvarigt elavbrott, affärer med tomma hyllor eller sammanbrott av samhällsservice. Detta trots att våra myndigheter aktivt uppmanar oss medborgare att förbereda oss på olika sätt genom förråd och annat. (Sen https://www.dinsakerhet.se/kris-och-kri ... beredskap/ ) Därför har många av oss vant oss vid att vara lite försiktiga med vilka vi pratar öppet med om våra förberedelser, och hur mycket vi berättar.

Dels är många av oss oroliga inför vad som kan hända när otrevliga saker faktiskt inträffar. De förberedelser som vi gjort är ofta gjorda med tanke på att kunna hjälpa fler än oss själva, men de är inte av en sådan omfattning att vi kan hjälpa ALLA som kan tänkas behöva hjälp, det vore omöjligt. För att undvika otrevliga situationer kan det därför vara lämpligt att hålla en låg profil och inte avslöja för andra vilka förråd man har och vilka andra förberedelser man gjort.

Myndigheterna
Ett lite märkligt synsätt som vi ibland stöter på, är att det på något sätt skulle vara illojalt mot samhället eller farligt för andra att förbereda sig, lägga upp förråd och inte lita på att myndigheterna kommer att komma till undsättning i en krissituation. Det är ett märkligt synsätt eftersom våra myndigheter är mycket öppna med att de i händelse av en stor och allvarlig kris troligen inte kommer att kunna hjälpa alla. I bästa fall kommer myndigheterna att kunna hjälpa särskilt utsatta, barn, gamla och sjuka. Är man myndig och frisk så förutsätts man kunna ta ansvar för sin egen och sina anhörigas säkerhet under en allvarlig krissituation. Det förutsätter i sin tur att man förbereder sig på olika sätt.

http://www.sakerhetspolitik.se/Krisbere ... ns-ansvar/

Kontakt
När det gäller att hitta lämpliga personer att prata med, när det gäller olika reportage, så går det utmärkt att registrera sig som medlem och ställa frågor här på forumet. Det är sedan helt fritt för vem som helst att ta kontakt och delta, det är inget som Swedish Survivalist vill eller kan lägga sig i, även om vi kanske uppmanar till en viss försiktighet med att avslöja för mycket och att röja sin identitet.

Observera att det inte finns några medlemmar som är utsedda att representera detta forum. De uttalanden som medlemmar gör, gör de som enskilda individer, inte som representanter för den grupp som medlemmarna i detta forum utgör. Detta inbegriper även denna text, det finns förmodligen en hel del synpunkter på det som står här. Det kommer förmodligen att leda till att denna text kommer att ändras efterhand.

Vi har märkt att det även bland journalister och i media ibland finns ett oförstående och avståndstagande till det här med att förbereda sig inför kriser. Ibland rent av en tendens till förlöjligande.

Av ovanstående framgår det kanske varför det inte är helt enkelt att få tag på någon medlem som vill uppträda öppet i media.

Andra resurser
När du läser inläggen på detta forum kommer du att stöta på en del märkliga förkortningar. Du hittar en ordlista här:

ordlista-t133.html


Senast redigerad av EssBe fre 13 mar 2020, 18:42, redigerad totalt 13 gånger.
Uppdatering av länkar


Top
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Denna tråd är låst, du kan inte redigera inlägg eller besvara den.  [ 1 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet