Nisse skrev:
Zombie skrev:
Här står det ofta att någon har ätit något gammalt och lever dagen efter. Men hur lång tid dröjer det innan man vet om det var ok? När kommer reaktionen? Är man ganska säker efter 12 timmar? 24 timmar? En vecka? Bara undrar...
Håller med. Bara för att man inte får kaskadspyor omedelbart betyder det inte att maten är bra.
Även om maten inte är uppenbart dålig och man inte blir sjuk finns det ett underskattat problem med att näringsinnehållet i maten kan vara reducerat eller obefintligt. Det är mycket svårare att avgöra. Men samtidigt ligger det i tillverkarnas intresse att ha korta datum, dels för att neurotiska människor slänger maten automatiskt om det är utgånget, dels för att säkra sig mot åtal och stämningar.
Det där får du gärna backa upp...
Det är ju ett poppis argument som är svårt för icke pålästa att värdera. Det finns många påstående om att X inte innehåller någon näring eller Y har begränsat näringsinnehåll pga lagring osv. Vad menar du med detta?
Att kolhydraterna inte ger energi?
Att proteinet inte har möjlighet att brytas ned i amonisyror för att bli energi eller nya protein i vår kropp?
Att fettet inte bryts ner till fettsyror och metaboliseras?
Det känsligaste för lagring är vattenlösliga vitaminer framförallt Vitamin C är ju känslig. Men det är ju ett problem redan i dagens köpemat där äpplena är lagrade 10 månander innan de säljs. Och ur vitaminhänseende så skall ju grönsakerna absolut inte upphettas..