lipoptena skrev:
Att inte jag heller förstår detta är väl helt naturligt:
Citera:
Knivarna har handslipad full V-egg som ger upp till 30% bättre skärpa än konventionella knivseggar*
Citera:
* beräknad skärpeförbättring i jämförelse med konventionellt slipad jaktkniv med sekundäregg och normal 25 graders primäregg.
Vilket testinstitut har man anlitat för att på ett vederhäftigt sätt kommit fram till påståendet vore intressant att veta. Vad en konventionellt slipad jaktkniv är vore också intressant att veta, det finns ju rätt många olika slipningar att välja på bland jaktknivar (och har så gjort i alla tider).
Nej det är inte helt naturligt att du inte förstår det, om du är så duktig på knivar som du säger. Men det är trots allt förlåtligt!
Enligt mitt tidigare påpekande så gäller det återigen att man
läser vad det står, och inte vad man tror att det står. Då ser man att det står "beräknad skärpeförbättring" och inget annat.
De flesta håller med om att en nyslipad filekniv känns vassare än en nyslipad yxa och en knivkännare bör kunna följa resonemanget utan att ens ta fram papper och penna enbart baserat på grundkunskaper om hur olika eggtyper uppför sig.
Men för den som vill sätta lite siffror på det hela och verifiera att vårt påstående är konservativt så är detta en källa till kunskap (
http://sv.wikipedia.org/wiki/Trigonometrisk_funktion)
a = 2,75mm (halva knivtjockleken)
b = 31mm (höjden på kniven)
A = ska ni räkna ut och jämföra med de 25 grader (ger total eggvinkel 50 grader) som är grov eggvinkel för jaktknivar (obs glöm inte omvandlingen till radianer). Eller 20 grader (ger total eggvinkel 40 grader) vilket är en vanligt förekommande vinkel.


Enligt vår syn och erfarenheter så är det framför allt den första delen av eggen (det vi kallar primär eggen) som ger känslan och karaktären på bladet, speciellt när man täljer eller gör finarbeten i hårda material.
[När man hugger eller gör grovarbeten har sekundäreggen och själva bladet större betydelse, men vid den typen av arbeten är också "skärpan" underordnad i betydelse].
Om man då isolerat jämför vår eggvinkel (som för den som gjort sin matematik visar sig vara ca 5+5 grader) med den vanligt förekommande på 40 grader så inser man att Knv2 får en helt annan precision och finmotorik i snittet. Denna ökade precision och finmotorik i snittet har vi valt att kalla "bättre skärpa" eftersom det är
exakt så det känns.
Enligt samma analogi går det att säga att vår kniv skulle behöva göras ca 23 mm tjock för att den med nuvarande slipning skulle kännas lika "trubbigt" som en kniv med 40 graders primär egg, när man arbetar i hårda material.
Som ni ser i figuren ligger en konvex egg någonstans där emellan.
Detta gäller även våra egna knivar. Knv2 är därför mycket lättare att tälja med än Knv1 trots att Knv2 är 1 mm tjockare. Däremot ska man väl inte överdramatisera detta. Alla ägare av en Knv1 kommer med tiden göra eggen mer eller mindre konvex efter ett par slipningar, och redan det är ju ett steg i ritningen mot känsla av "bättre skärpa". Dessutom har vi konstaterat att effekten i praktiken är mindre märkbar när man skär kött/slakt, eftersom Knv1 gör mycket bra i från sig i dessa avseende även utan eggförändringar.
Vad är nackdelarna/varför gör inte alla knivar med full V-egg:
- Det är mycket dyrare och mer komplicerat och tidsödande att göra
- Det ger en åtminstone teoretiskt sett något svagare egg än motsvarande kniv med de andra slipningarna (ju mer material på sidorna ju starkare egg). Detta går dock att kompensera dels genom att överdimensionera själva knivbladet (5,5 mm) och dels genom att välja stål som är så hårt och segt att det tål den extra belastningen. CrMoV 18 tycker vi har visat sig göra det på ett fantastiskt bra sätt, eftersom vi plågat våra testknivar ordentligt. I praktiken har V-eggen på Knv2 dessutom snarare visat sig vara "tåligare" eftersom den brantare eggvinkeln ger mindre belastning och mindre slitage på eggen under i stort sett alla typer av arbeten vilket gör att den håller skärpan längre.