av Heinkel » tis 30 jul 2013, 22:57
Tycker det var en helt ok film, även om jag gör lite annorlunda. Tycker oftast att slaget i huvudet också resulterar i avblodning. Vad diverse paragrafer sen säger tycker jag kommer i andra hand efter det sunda förnuftet och vad som är praktiskt. Så här säger en gammal bok om kaninuppfödning i frågan, skriven långt före Margareta Winbergs tid: "Vid slaktning fattar man kaninen med vänster hand om bakbenen högt upp, ger den ett kraftigt slag med en grov käpp bakom öronen, då den genast dör. Om man genom öppnande av en halspulsåder vill låta blodet rinna av, blir köttet vitare, men det blir mer välsmakande om blodet får stanna kvar."
När kaninen är död hänger jag den i bakbenen och skär loss skinnet där. Snittar sen skinnet från ljumskarna ner mot halsen och drar av det. Skär av framtassarna och låter dem följa med skinnet. Huvudet skärs lätt av med kniv vid atlaskotan. Mycket smidigare än att ta till yxan och även om frambenen inte har så mycket kött så går inget till spillo. Jag skär sen upp bäckenbenet på undersidan (Går lätt eftersom skarven består av brosk och man slipper skära sönder låren som i filmen.) och lossar ändtarmen och svansen. Sen sprättar jag upp buken försiktigt så att jag inte gör hål på mage eller tarm och låter allt falla ner. Lever kan tas om hand, speciellt om man slaktar flera kaniner på en gång. Även hjärta, njurar och lungor går att äta om man vill det. Har själv aldrig provat lungor och njurar. Inälvorna blir hundmat tillsammans med huvudet.