Dava skrev:Ska man kunna leva på samma ställe i generationer är det väl olämpligt att förgifta marken med blykulor?
Är resultatet så pass mycket sämre med järnkulor att man trots miljöaspekten bör använda blykulor vid jakt?
Eftersom jag inte har jägarexamen eller möjlighet att skaffa licenspliktiga vapen så är tanken att jakt på småfåglar ska bedrivas mha. luftgevär.
Xamda skrev:Personligen vill jag hävda att den enda seriösa risken för blyförgiftning är om man råkar ut för "akut blyförgiftning", men då tror jag nog att "hålbildningen" är betydligt allvarligare problem...
Dock skadar det ju inte att försöka vara snäll mot sin närmiljö. Vad gäller luftvapen så är det ju bly som gäller och är man lite försiktig får man använda kulfång och samla ihop merparten av resterna när man är klar med sin övning.
Skogsbonde skrev:Försiktighetsprincpen kan ändå vara värd att ha i bakhuvudet? Jag har den där iaf.![]()
Jag tycker att det är utmärkt att man försöker minska spridning av bly i marker och nära bebyggelse.
I anslutning till bebyggelse kan det tänkas att mark tas i anspråk för anläggning av odling eller flyttas i samband med dräneringsarbete, brunnsgrävning, dammanläggning eller liknande. Det kan också tänkas att det anläggs hönsgård eller liknande. Mark byter ägare och man vet inte vad den tidigare ägaren gjort. Det kan finnas kilovis med gamla kulor från luftvapen eller .22 på platser runt hus. Bly ÄR farligt, särskilt i sur och fuktig miljö där metalliskt bly kan omvandlas till "organiskt bly" och komma in i näringskedjan. Vid övningsskytte kan det därför trots allt vara lämpligt med bra kulfång och att ta väl vara på bly som hamnar i kulfånget. Även med luftvapen. Ofta finns det gamla elledningar i bly i marken, inte sällan nära brunnen. Kalkning av gräsmattan nära huset och brunnen kan göra att man minskar sin oro.
Det är nog inte särskilt vanligt att drabbas av blyförgiftning från kulor, annat än av kinetiska effekter, även om det är fullt möjligt. Hagel i mat, som fastnar i tarmen är ett exempel. Ju mer bly man sprider, desto mer ökar sannolikheten för blyförgiftning. Platser där det hanterats blyhaltig bensin eller trä med rester av blyhaltig färg och keramik med bly i glasyren, som används för vin eller sur mat, eller dålig hantering av uttjänta bilbatterier, är nog mer troligt som orsak till blyförgiftning, än bly från ammunition. Aska från eldning av gammalt målat trä kan vara direkt farligt att sprida på odlingar.
Dava skrev:Jag har tänkt köpa på mig lite snorbilliga 185m/s luftgevär med kikarsikte från Jula, http://www.jula.se/luftgevar-med-kikars ... -mm-777375
Köpte ett sådant på kampanjen i fjol och utan att vara någon expert på vapen så tycker jag att det är välbyggt och efter lite inskjutning så är kikarsiktet riktigt bra. På 30 meter går det knappt att missa.
Är det någon fördel med PCP-gevären eller ska man satsa på ett fjäderdrivet? Fördelen med pump borde vara att fjädern slits, men hur länge håller en pump?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster