Potatisgödsel

Hur håller vi oss bäst med egenodlad mat?
Är det värt att satsa på egenodlad mat?

Potatisgödsel

Inläggav Peppar » tis 28 maj 2019, 19:26

Potatis och andra rotfrukter har lite annorlunda behov än spannmål, de lär också kunna få otrevlig bismak av fel gödning. Enligt reklamen ska detta https://www.granngarden.se/godsel-proma ... /p/1196440 (NPK 11-5-18) vara bra för potatis. Nån som har erfarenhet av det? Eller annan lämplig gödning?
Quidquid optimum habuerit in vita tabernus sunt in aridam
Användarvisningsbild
Peppar
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 320
Blev medlem: lör 25 okt 2014, 01:38
Ort: Mellansverige

Re: Potatisgödsel

Inläggav Potatis » tis 28 maj 2019, 21:33

Olika jordar ger olika potatis. Aldrig gödslat men precis som alla växter behöver potatis vatten.
Användarvisningsbild
Potatis
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 180
Blev medlem: lör 13 jan 2018, 17:50

Re: Potatisgödsel

Inläggav EssBe » ons 29 maj 2019, 08:12

När jag odlade potatis (har gjort tillfälligt uppehåll) så gödslade jag dem aldrig.

Istället försökte jag odla på en plats där jag året innan hade tillfört gödsel för att odla exempelvis bladgrönt, kål eller lök. Eller där jag bara gröngödslat året innan.

Konstgödsel/NPK/Blåkorn kan nog fungera väldigt bra för att få fart på odling på nybruten jord, men annars försöker jag hålla mig till att tillföra bara guldvatten, kompost, gräs- och lövklipp samt gröngödsla.

För mycket kväve tidigt påstås (har jag hört) kunna göra att potatisen satsar på blast och blommor istället för knölar. Jag har inte kollat hur bra det stämmer. Men man kan gödsla lite efter att knölarna har börjat bildas. Gärna gödselvatten.

Jag har gjort uppehåll med potatisodlingen för att försöka få bukt på problem med brunröta och knäppare. Får se om det hjälper om två år...

Jag slarvade med att slå av och ta bort blasten. Hoppas det var enda problemet.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1076
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Potatisgödsel

Inläggav Dweomer » ons 29 maj 2019, 09:12

Konstgödsel ger aldrig bra potatis utan potatis med smakfel och sämre lagringsduglighet -
På lantbruksskolan fick vi slänga ett helt års skörd av potatis pga dålig smak efter att man körde på dubbel giva , sorten var magnum bonum och jag hatar fortfarande den sorten .
Användarvisningsbild
Dweomer
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
 
Inlägg: 8751
Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

Re: Potatisgödsel

Inläggav Peppar » ons 29 maj 2019, 10:17

Ok, i ett SHTF-läge där det gäller att effektivt utöka hobbyodlingen till mat för familjen till nästa säsong vill jag ha konstgödning. Finns lämpligare produkter än den föreslagna att lagerställa?
Quidquid optimum habuerit in vita tabernus sunt in aridam
Användarvisningsbild
Peppar
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 320
Blev medlem: lör 25 okt 2014, 01:38
Ort: Mellansverige

Re: Potatisgödsel

Inläggav NordicHillbilly » ons 29 maj 2019, 12:51

Peppar skrev:Ok, i ett SHTF-läge där det gäller att effektivt utöka hobbyodlingen till mat för familjen till nästa säsong vill jag ha konstgödning. Finns lämpligare produkter än den föreslagna att lagerställa?


Varför inte skaffa får, kor, höns m.m.? Då kan du göra 'te' i exempelvis regnvattentunna och gödsla innan/efter säsong. Vill inte uttala mig om vad som funkar då jag själv år ny på potatisodling - i liten skala - också. Finns ju flera olika tunnor på ca 200 liter som har kran. Enkelt att dra på en halvtums snabbkoppling och slang samt sätta upp historian på ett stativ. Typ som om man skulle göra nån primitiv utedusch. Fast med bajs. :lol: Gud nåde den som duschar med fel tank...
“A harmless man is not a good man. A good man is a very dangerous man who has that under voluntary control.”

- Jordan Peterson
Användarvisningsbild
NordicHillbilly
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
 
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 03 apr 2019, 16:56
Ort: Rikets mittpunkt

Re: Potatisgödsel

Inläggav EssBe » fre 31 maj 2019, 10:02

Lite mer odlarsvammel...

Ja, att ha ett par säckar konstgödsel för att kunna börja odla effektivt på nybruten vall/gräsmatta är nog inte fel. Men kanske inte direkt till potatisodlingen. Oavsett sort.

Förvara torrt. Stoppa säckarna i en extra sopsäck och dra till.

Ett par säckar krossad kalksten är inte heller fel. Bra till brunnen och fruktträd också.

Det kan bli näringsbrist i en nybruten vall efter ett par odlingssäsonger, innan man fått fart på biologin, kompost och gröngödsling/marktäckning. Då kan konstgödsel nog hjälpa bra. Kan ge viktig tillförsel av kalium och fosfor som annars kan vara brist. Kväve är inget större problem, inte på sikt iaf.

Potatis är inte särskilt näringskrävande. Det gör att det passar bra för nybruten mark och för att bekämpa ogräs som annars kan gynnas starkt av (konst-)gödsling eller näring som frigörs direkt i den vända vallen. Vill man absolut gödsla potatisen så bör man nog i första hand satsa på PK-gödsel. Fosfor och kalium. Den föreslagna sorten hade mycket kalium. Men också en hel del kväve.

Det är väldigt bra att börja med att odla potatis på nybruten vall/gräsmatta. Detta eftersom potatis typiskt odlas ganska glest, inte kräver så mycket näring, skuggar bra och man kupar den flera gånger. Det gör att man effektivt bekämpar ogräs som annars kan vara ett problem med nybruten odling. Efter potatis kan man gärna odla gröngödsling. Den slår man av och vänder ner för att öka mullhalten och tillföra kol. Det fungerar också bra ogräsbekämpande om man gör det innan ogräset går i frö.

Man kan kanske också vilja odla lite av gröngödsling med tillförsel av konstgödning så att man kan driva den i frö till nästa år. Men en del gröngödsling kan fungera som fröogräs som man låter för mycket fröa av sig.

Jag brukar ta frön av honungsört och ringblomma för att ha till nästa år. De är mycket lätta att ta frö av. Om man kom igång med gröngödslingen tidigt kan man rent av låta den gå i frö på sommaren, vända ner den och låta den komma upp en gång till samma år. Vitklöver brukar funka fint att göra så med.

Det som kan ställa till det är om man redan odlar potatis i närheten och det är gott om knäppare. Knäppare gillar nybruten vall med potatis, men brukar vara störst problem andra eller tredje året.

Typisk roterar man sina odlingar så att man ömsom odlar sådant som tillför näring (baljväxter, gröngödsling), näringskrävande (kål, lök och bladgrönt exempelvis), mindre näringskrävande (potatis och andra rotfrukter). Och sedan gröngödsling och baljväxter igen. Helst skall man inte komma tillbaka med samma göda mer än var 8:e år. Om det är något man odlar mycket av, som potatis, var 4:e år.

Konstgödseln kommer bäst till pass när man första gången skall odla mer näringskrävande grödor. Inte potatis. Har man problem med ogräs kan konstgödningen förvärra det. Det är bäst att tillföra konstgödningen när man bekämpat ogräs ett par år, efter potatis och gröngödsling, och när den näringskrävande grödan är så uppvuxen att den kan ta nytta av det. I praktiken innebär det att man sprider konstgödsel i raderna i samband med regn på våren och sommaren.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1076
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Potatisgödsel

Inläggav Bokmalen » tis 30 jul 2019, 10:52

Min farfar avrådde å det bestämdaste från att använda blåkorn/NPK för potatis.
Det blir bara blast och ingen potatis...

Kalk-kross eller nåt kan man gärna ha i jorden med något års mellanrum, men det får inte vara för mycket kväve och fosfor. För då får du som sagt var axelhög blast, och den i sin tur gör att potatisen kräver extra mycket vatten så en normaltorr sommar kanske den inte orkar sätta många knölar. Vill man dock tillföra extra näring via blåkorn/NPK var förslaget från honom att man gjorde det på hösten.

Jag vet inte om detta stämmer rent vetenskapligt, men jag väljer att lita på att min farfar visste vad som fungerade och inte när det gällde trädgården.
Bokmalen
Har lärt mig äta med spork!
 
Inlägg: 198
Blev medlem: lör 30 jan 2016, 11:57
Ort: Sundsvall

Re: Potatisgödsel

Inläggav Tomahawk » lör 17 aug 2019, 12:17

Jag har förhållit mig till (mina småskaliga försök) potatis som att ha gärna mager jord och ingen näring... morföräldrarna odlade på samma sandiga kolonilott år efter år utan att tillföra något. I år dock har jag skvätt ner lite pelleterad kogödsel som är P-rik vilket ska vara bra för knölsättning. Vi får välan se resultatet... En sådan säck räcker också sjukt länge, om man vill lagra i förväg.
How can we dance when our earth is turning
How do we sleep while our beds are burning
Användarvisningsbild
Tomahawk
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
 
Inlägg: 469
Blev medlem: tis 08 feb 2011, 19:00
Ort: Större stad

Re: Potatisgödsel

Inläggav Potatis » sön 18 aug 2019, 19:13

När det gäller potatisodling för att överleva en kris är det även viktigt att ha några olika sorter också. Vissa är tidiga osv men sjukdomar drabbar potatis hårt. Potatis är en av de hårdast besprutade grödor vi har eftersom den lätt drar på sig sjukdomar. Lagringsegenskaperna skiljer sig också. Sena sorter tycker jag lagrar sig bäst och är god långt in i maj medans tidigare sorter blir mjuka och osmakliga redan i januari. Dom funkar givetvis som sättpotatis.
Användarvisningsbild
Potatis
I vilken hand håller man sporken?
 
Inlägg: 180
Blev medlem: lör 13 jan 2018, 17:50
Återvänd till Egenodlat

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster