Tvätta ” Svensk Räddningssäck”?

Här snackar vi om vår utrustning utan att det nödvändigtvis har direkt koppling till någon enskild av de ovanstående kategorierna.

Tvätta ” Svensk Räddningssäck”?

Inläggav Nilsanders » tor 23 jan 2020, 22:18

http://www.rodastjarnan.com/talt-och-mat/svensk-raddningssack-20594#

Bild

Extremt gedigen säck från försvaret. Tänk som någon form av räddningssäck vid olyckor och liknande. Fodrad med ylle samt bomull mot själva kroppen. Åtdragbar med mängder av spännen och blixtlås. Inte helt dumt att ha liggandes i båten eller bilen.

Har köpt en sådan från annat håll eftersom Röda Stjärnan inte har några kvar. Den jag köpt är helt oanvänd men kanvasen känns väldigt fet som om den är behandlad med något!? Så jag funderar på att tvätta den. Bomullslinern går att ta bort eftersom den sitter fast med knappar. Yllefodret däremot är fastsytt och går inte att ta bort. Funderar på att tvätta säcken för att sedan behandla botten med Flex Seal Liquid för att få en bottendel som är motståndskraftig mot markfukt. Kanvasen är ju inte speciellt känslig för glöd från t.ex. en lägerbrasa om det skulle sprätta när man ligger vid den.

Hur tvätta lämpligen?

Det jag tänkt mig är ylleprogrammet på tvättmaskinen och något lämpligt tvättmedel för ylle eftersom jag förmodar att jag får rätta mig efter det materialet vid tvättten!?
Nilsanders
Kreditkortsberoende
 
Inlägg: 135
Blev medlem: lör 08 dec 2007, 10:50

Re: Tvätta ” Svensk Räddningssäck”?

Inläggav EssBe » fre 24 jan 2020, 22:17

Förmodligen är det lanolin (ullfett) i yllet. Det känns lätt klibbigt/fett.

Det är ullfett som ger ylle många av de fantastiska egenskaperna.

Ylledelen bör INTE tvättas alls. Skölj möjligen i rent kallt vatten, eventuellt med lite surt i, typ citronsyra/vinäger/ättika/regnvatten. Annars vädra bara! Gnugga i snö. Tar du bort ullfettet förstör du ullen! Ta ur och tvätta innerdelen i bomull vid behov, om det går. Eller använd en vanlig sovsäck inne i den.

En aning syra i vatten man sköljer med får ullen att bli mer "slät" och hålla bättre. Lite som mjukmedel för bomull.

Om du trots allt tvättar, använd tvättmedel som tillför lanolin och/eller behandla med lanolin efteråt. Detta är inte en Lacoste ull-tröja för kontoret! Ullen SKALL vara en aning klibbig och smetig. Som riktigt fett hår.

Man kan göra en emulsion med elvisp, av ljummet vatten och lanolin och doppa ylle i det. Först bara en liter med perfekt varm emulsion, sedan blanda ljummet i den största spann du har. Och vänd ner plagget och arbeta det manuellt en stud, tills allt fettet tagits upp av ullen. Torka liggande plant i varm sol. Men det är läskigt blaskigt och precis allt blir klibbigt/smetigt. Jag fettade in en militärtröja i ylle. Blev väldigt bra, men inget att ha på sig i staden. Kladdar lite mot andra kläder. Men du kan nästan vinterbada med tröjan på och fortfarande vara varm. Strikt för extrema äventyr i vildmark. Eller vid rast i skogen i vinterblask vid manuell avverkning. Inget för semesterbruk eller vardag.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1081
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Tvätta ” Svensk Räddningssäck”?

Inläggav Nilsanders » fre 24 jan 2020, 22:34

Ylledelen är torr och fin, det är kanvasen som på utsidan känns fett. Det är alltså utsidan som jag behöver få ren för försäkra mig om att Flex Seal Liquid ska fästa ordentligt.
Nilsanders
Kreditkortsberoende
 
Inlägg: 135
Blev medlem: lör 08 dec 2007, 10:50

Re: Tvätta ” Svensk Räddningssäck”?

Inläggav EssBe » fre 24 jan 2020, 22:41

Skulle kanske gå att återfetta ullen efteråt?

Men risken är att du fördärvar säcken.

Kanske nöja dig med att fetta in canvasen mera?
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1081
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49


Återvänd till Utrustning i allmänhet.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster