Coronavirus prepp

Hur kollapsar civilisationen? lokalt, regionalt respektive globalt.
Vad utlöser kollapsen och hur går kollapsen till.

Coronavirus prepp

Inläggav Survivaa » lör 08 feb 2020, 13:36

Hej,

Hittar ingen aktiv tråd i ämnet.

Egna observationer är det är gravt underrapporterat i svensk media, munskydd online och i butik är slut sedan förra veckan och om man kollar videos från områdena är det fullständigt kaos.

Finns där en prepptråd här som jag inte hittar?
Survivaa
Nykomling
 
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 06 feb 2020, 00:25

Re: Coronavirus prepp

Inläggav EssBe » sön 09 feb 2020, 01:02

Här finns några trådar där detta behandlas. Men detta scenario är lite av ett standardscenario.

Möjlig pandemi 101. Tänk spanska sjukan. Slå upp och läs...

Det handlar om att vara förberedd på en bug-in om det känns påkallat. Ha mat och grejer hemma. Kunna stänga dörren och inte gå ut om viruset blir elakare och smitta kommer för nära. Eller flytta till en isolerad sommarstuga. Och om man blir dålig, kunna hantera det hemma så långt möjligt. Måste man trots allt gå ut, ha utrustning som är lämplig. Eller gå ut vid tid då man inte riskerar möta smittbärare.

Andningsskydd, heltäckande klädsel, saneringsmöjlighet.

Tänk zombie-scenario.

Jag är inte där ännu, och jag tvivlar på att detta virus blir en så omfattande pandemi. Men jag vet inte. Jag följer förloppet. Förr eller senare blir det en fullskalig global pandemi, det är så gott som garanterat.

Tyvärr finns det inte så mycket att göra för att hantera virus som detta. Man kan hoppas på vaccin och att viruset blir snällare och inte elakare. Tidigare pandemier, exempelvis spanska sjukan, kom i vågor efterhand som viruset muterade över några år.

Det är möjligt att detta virus inte försvinner av sig självt, utan kommer att finnas kvar länge. Och vandra genom jordens befolkning regelbundet varje år, så som influensavirus och förkylningsvirus redan gör. Första gången man blir smittad är värst. Sedan, om man överlever, går det bättre. Eftersom viruset är nytt för människa har vi dåligt skydd i vårt immunsystem.

Utan ett vaccin går det nog inte att undvika smittan i längden, om spridningen fortsätter. En bug-in ger inget perfekt skydd och går inte att hålla igång obegränsat länge.

Bor du tillsammans med anhöriga som arbetar, går i skolan, handlar i butiken eller är ute och festar på helgen, då är det dessa anhöriga som kommer att smitta dig. Inte någon främling som du försöker undvika. Knepigt läge.

Det är också möjligt att det hela ebbar ut och försvinner. Eller att man bara blir lite snuvig, hostig och febrig någon dag.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Coronavirus prepp

Inläggav EssBe » sön 09 feb 2020, 11:25

En annan aspekt är att genomskåda all falsk information och ryktesspridning. Det är intressant att se hur falsk information sprids på samma sätt som viruset. Och gör kanske inte samma skada, men gör skada. Om du inte vet eller bara gissar, säg det. Sprid inte sådant vidare. Det är lika viktigt som att tvätta händerna när man varit ute eller låta bli att peta sig i ögonen.

Det har på detta forum länkats till en video där falsk information spreds. Att en person hade smittat innan personen uppvisade symptom. Det var inte korrekt. Informationen spreds innan man pratat med personen som spred smittan. Det visade sig senare att personen inte hade mått bra och hade tagit febernedsättande medicin. Alltså hade symptom när smittan speds.

Självklart kommer det en dag en allvarlig och global pandemi. Det något att preppa inför. Kunna göra bug-in eller bug-out. Klara sig utan kontakt med andra. Vaccinera sig om det blir möjligt.

Men vi vet inte om detta virus är denna pandemi. Kanske, kanske inte.
Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49

Re: Coronavirus prepp

Inläggav Lieutenant Dean » sön 09 feb 2020, 22:49

Tycker denna artikeln var väldigt balanserad och bra:

https://www.moneycrashers.com/prepare-next-pandemic/
Användarvisningsbild
Lieutenant Dean
Var i hela friden är stormköket?
 
Inlägg: 49
Blev medlem: mån 16 jul 2018, 09:28

Re: Coronavirus prepp

Inläggav EssBe » mån 10 feb 2020, 21:00

Här är en video som bland annat tar upp hur mycket små skillnader i sannolikhet för spridning, och åtgärder för att minska spridning, kan ha oväntat stor effekt på hur många som blir smittade. Kalkylark.

Exempelvis om myndigheter går ut med att man skall nysa och hosta i armbågen och tvätta händerna oftare, och medborgarna följer dessa råd, så kan det påverka smittspridningen rejält. Detta för att sannolikheten för smittspridning påverkas.

Användarvisningsbild
EssBe
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
 
Inlägg: 1080
Blev medlem: ons 22 nov 2017, 13:49


Återvänd till Katastrofscenarion

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst