Stekt ris med ägg och vitlök.
Givet recept om det blir ris över. Men detta är så gott att jag kokar ris bara för detta. En stor stekpanna med höga kanter blir bäst om du lagar för mer än en person.
Koka vanligt vitt ris.
Det blir godast om man steker i en rejält het panna, men det gäller att man rör om intensivt hela tiden och tillsätter nya ingredienser innan det bränns vid. Det går snabbt med en het stekpanna. Egentligen skulle det vara en wok på gaslåga...
Finhacka och fräs snabbt upp diverse grönsaker i olja. Gärna ganska mycket olja. Jag föredrar rapsolja eller solrosolja. Gärna lite sesamolja också. Morot, lök, purjo, ärtor, broccoli, paprika eller diverse vegetabiliska rester. Fryst grönsaksblandning eller wokmix funkar fint. Behövs inte så mycket. Skall vara mest ris. Gärna sesamfrö. Chili och/eller chiliflingor efter smak.
Tillsätt rejält med hackad vitlök och fräs också upp.
Ta bort grönsakerna och vitlöken tillfälligt.
Knäck ner några ägg. Rör om så det börjar bli en äggröra. Nästan med en gång, innan äggröran är helt stekt, häll i riset och rör om ordentligt så att riset blir finfördelat och ägget nerblandat, gärna lite ojämnt. Tillsätt det tidigare stekta och fortsätt röra om. En klick smör blir gott.
Låt riset steka en liten stund mellan varje gång du rör, så att det får lite färg och blir varmt. Men inte så det bränns. Salt och svartpeppar.
Efter några minuter, när riset är varmt, tillsätt en blandning av ljus soja, mörk soja och lite asiatisk fisksås samt ett par skedar socker. Gärna en skvätt vinäger. Rör om så det hela blir lite ljusbrunt och lätt fuktigt. Lös upp eventuellt fastbränt i pannan med lite vatten. Blanda ner finskuren purjo eller vårlök. Servera.
Det går utmärkt att fräsa upp strimlad kyckling eller annat kött tillsammans med grönsakerna och blanda i. Eller bara tillsätta lite kokta bönor eller linser.
Eller servera som tillbehör till vårrullar eller stekt kyckling.