Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Saker som GICK att lagra jättelänge!
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/saker-som-gick-att-lagra-jattelange-t6708-90.html
Sida 7 av 12

Författare:  Tallkotte [ tis 12 apr 2016, 09:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

VintersoL skrev:
Va e de för dårar hör inne igentligen. Kom på en sak. Vi skramlar till en fest. Alla tar me sej nått riiiiktigt gammalt. Då menar ja inte svärmor. Tänker... gammal senap på en bit 2 år gammal marsipan ihop me jordgubbs kräm fr 2011. Snacka om party.... :up: 8|

Då står jag för bärsen, har en platta Carlsberg svart guld 5.2 som gick ut i Maj 2014.
Drabbas man av alkoholrelaterad influensa dagen efter så vet man att bärsen var för gammal.

Författare:  Bokmalen [ tis 12 apr 2016, 12:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Nu vet jag ju inte om allt "Gick att äta", men såg denna på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=E8Cl8v2Pxxk
Ett par killar som öppnar en 13 år gammal foodstash, där de haft mat liggande i vad som liknade ett oljefat.

Författare:  Superpuma [ sön 31 jul 2016, 17:35 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Lunch i helgen: Bullens pilsnerkorv. Utgångsdatum 2012-02-24. Burkarna hade stått lite fuktigt till så dom var lite rostprickiga. Korvarna hade mörknat lite men smakade som vanligt. Kokade för säkerhets skull i ca 10 min.

Författare:  James Bonde [ mån 01 aug 2016, 14:23 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Inte så värst gammalt precis men dock: Missade att tömma kylen på några grejor före semestern. Den oöppnade yoghurten som gick ut för tre veckor sedan satt fint till frukosten igår.

Författare:  Tvättlinan [ fre 05 aug 2016, 23:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Majs på burk från 2009, champinjoner på burk från 2011, några slags bönor på burk sedan 2014 tillsammans med vildsvinsfärs från förra hösten och ej utgånget ris + kryddor.
allt såg,smakade och luktade ok, åt upp den sista portionen i måndags och det smakade bra.
Har säkert mer utgångna varor i skafferierna, testade 1,5 år gammal pulvermjölk i sommar, den var väl inte direkt god men jag överlevde.

Författare:  scorpio_xri [ sön 21 aug 2016, 14:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

taco såser i glasburk som gick ut i mitten av 2014. funkade kanon. de som va hot hade dock blivit väldigt hot :P jalapeños inlagda i glasburk samma datum som ovan funkade kanon va lika krispiga och fina som när de va "nya"

Författare:  lupl [ mån 10 okt 2016, 17:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Burp.... igår åt jag vita bönor i tomatsås utgång 2010 som jag bommat...
Ok, men fettet hade separerat en aning...
Nu har det gått ca ett dygn... jag lever...

Författare:  lupl [ mån 10 okt 2016, 17:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Kermodei skrev:
Nej men nu när du säger det så kom jag på en sak:

I dag åt jag 4 år gamla nödlivsmedel-kakor jag bakade själv
och hade glömt i en plastlåda i förrådet.

De smakade gott och såväl hunden som jag lever fortfarande.

Pansarkexen förbjöds av Genevekonventionen då de kunde användas som vapen :lol:


Har du recept på kakorna..?
Lupl

Författare:  drbengt [ mån 10 okt 2016, 20:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Glajdarn skrev:

Hur menar du att Citodon kan ersätta Cocillana-Etyfin? Helt olika substanser och olika indikationer...
Är det så att de får liknande/samma verksamma substans efter nedbrytningen i levern (bortsett från paracetamolet då) som gör att man får den hostdämpande effekten man är ute efter med Cocillana-Etyfin? Och i så fall - vilka doser skall man ta?



Alla hostmediciner är skit och där finns gott om studier som inte visar att de är effektivare än placebo. Men Cocilana är den jag upplever i verkligheten fungerar bäst på rethosta och är den mest använda. Och studierna som ligger till grund för Cocilanas godkännande är där det jämförs och inte är sämre än Kodein. I USA är kodein stort som hostdämpande då det får säljas utan recept. Den rekommenderade dosen till vuxna i studier är 30-60mg 3 gånger dagligen. Så när man är vissen och har rethosta är Citodon 500/30mg lagom....

Till barn är rekommenderad dosering 1mg/kg/dygn uppdelat på 4 doser. 30kg barn skall därmed få 30mg per 24h. Då tar man en Citodon brustablett slammar upp i 2dl vatten och ger barnet uppdelat över dygnet. På köpet får barnet i sig paracetamol dock i lägre dos än vad som är rekommenderad behandlingsdos för tex feber.

Författare:  Zombie [ mån 10 okt 2016, 23:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Här står det ofta att någon har ätit något gammalt och lever dagen efter. Men hur lång tid dröjer det innan man vet om det var ok? När kommer reaktionen? Är man ganska säker efter 12 timmar? 24 timmar? En vecka? Bara undrar...

Författare:  Nisse [ tis 11 okt 2016, 00:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Zombie skrev:
Här står det ofta att någon har ätit något gammalt och lever dagen efter. Men hur lång tid dröjer det innan man vet om det var ok? När kommer reaktionen? Är man ganska säker efter 12 timmar? 24 timmar? En vecka? Bara undrar...


Håller med. Bara för att man inte får kaskadspyor omedelbart betyder det inte att maten är bra.

Även om maten inte är uppenbart dålig och man inte blir sjuk finns det ett underskattat problem med att näringsinnehållet i maten kan vara reducerat eller obefintligt. Det är mycket svårare att avgöra. Men samtidigt ligger det i tillverkarnas intresse att ha korta datum, dels för att neurotiska människor slänger maten automatiskt om det är utgånget, dels för att säkra sig mot åtal och stämningar.

Författare:  drbengt [ tis 11 okt 2016, 17:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Nisse skrev:
Zombie skrev:
Här står det ofta att någon har ätit något gammalt och lever dagen efter. Men hur lång tid dröjer det innan man vet om det var ok? När kommer reaktionen? Är man ganska säker efter 12 timmar? 24 timmar? En vecka? Bara undrar...


Håller med. Bara för att man inte får kaskadspyor omedelbart betyder det inte att maten är bra.

Även om maten inte är uppenbart dålig och man inte blir sjuk finns det ett underskattat problem med att näringsinnehållet i maten kan vara reducerat eller obefintligt. Det är mycket svårare att avgöra. Men samtidigt ligger det i tillverkarnas intresse att ha korta datum, dels för att neurotiska människor slänger maten automatiskt om det är utgånget, dels för att säkra sig mot åtal och stämningar.


Det där får du gärna backa upp...

Det är ju ett poppis argument som är svårt för icke pålästa att värdera. Det finns många påstående om att X inte innehåller någon näring eller Y har begränsat näringsinnehåll pga lagring osv. Vad menar du med detta?

Att kolhydraterna inte ger energi?
Att proteinet inte har möjlighet att brytas ned i amonisyror för att bli energi eller nya protein i vår kropp?
Att fettet inte bryts ner till fettsyror och metaboliseras?

Det känsligaste för lagring är vattenlösliga vitaminer framförallt Vitamin C är ju känslig. Men det är ju ett problem redan i dagens köpemat där äpplena är lagrade 10 månander innan de säljs. Och ur vitaminhänseende så skall ju grönsakerna absolut inte upphettas..

Författare:  Zombie [ ons 12 okt 2016, 00:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Nja. Visserligen dör vitaminerna av upphettning, men å andra sidan har kroppen lättare att tillgodogöra sig tillagad mat. Jag tror det är bra med råa grönsaker, men alla håller nog inte med om det.

drbengt skrev:
Det känsligaste för lagring är vattenlösliga vitaminer framförallt Vitamin C är ju känslig. Men det är ju ett problem redan i dagens köpemat där äpplena är lagrade 10 månander innan de säljs. Och ur vitaminhänseende så skall ju grönsakerna absolut inte upphettas..

Författare:  Nisse [ tor 13 okt 2016, 16:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

drbengt skrev:
Det där får du gärna backa upp...

Det är ju ett poppis argument som är svårt för icke pålästa att värdera. Det finns många påstående om att X inte innehåller någon näring eller Y har begränsat näringsinnehåll pga lagring osv. Vad menar du med detta?

Att kolhydraterna inte ger energi?
Att proteinet inte har möjlighet att brytas ned i amonisyror för att bli energi eller nya protein i vår kropp?
Att fettet inte bryts ner till fettsyror och metaboliseras?

Det känsligaste för lagring är vattenlösliga vitaminer framförallt Vitamin C är ju känslig. Men det är ju ett problem redan i dagens köpemat där äpplena är lagrade 10 månader innan de säljs. Och ur vitaminhänseende så skall ju grönsakerna absolut inte upphettas..


Ja, det var kanske luddigt sagt, men jag skrev ju också att näringsämnenas förändring är "mycket svårare att avgöra". Fett härsknar med tiden, och nästan all mat innehåller fett. Torrt ris och pasta har dock så lite fett att där är nog lagringsmöjligheterna ur näringssynpunkt många många år. Inte bara vitamin C utan alla former av vitaminer har ganska komplicerad molekylstruktur som bryts samman likt en halveringstid. Det viktigaste kanske är hur man lagrar.

Den här sidan säger en del:

http://www.family-survival-planning.com ... -life.html

Generellt sett litar jag inte rakt av på prepper-sidor. De kopierar varandra i ett cluster av tyckande där alla säger samma sak och hänvisar till varandra i en rundgång som tyvärr är vanligt på nätet. Till exempel var jag länge tveksam till att honung hittats ätbar fastän den var flera tusen år gammal i egyptiska mumiegravar. Men det visade sig stämma:

http://www.smithsonianmag.com/science-n ... 90/?no-ist

Författare:  Tant Prepp [ lör 15 okt 2016, 16:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Saker som GICK att lagra jättelänge!

Jag poppad precis lite popcorn med bäst föredatum 08-12-12. Alla majskornen poppade och de smakar som jag minns att popcorn brukar smaka.

Sida 7 av 12 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/