Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Hur kollapsar civilisationen? lokalt, regionalt respektive globalt.
Vad utlöser kollapsen och hur går kollapsen till.

Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Coolcat » fre 03 nov 2017, 10:04

Jag har sedan barnsben matats med information och propaganda om miljöförstöringen. På 80-talet var det mycket fokus på försurning av sjöar och skövling av regnskogen, på 90-talet var det kärnvapenprover och växthuseffekt. Ofta porträtteras detta som ett hot mot jorden, som vi riskerar att förstöra. Jag tillhör den generationen som har blivit så överöst med domedagsprofetior och katastrofscenarion om vår planet, att jag nästan slutat bry mig.

Det som man lätt glömmer bort är att jorden är extremt uthållig, och har tiden på sin sida. I princip kan vi göra vad som helst med jorden, och det kommer att vara helt återställt efter en så kort tid som kanske 100 miljoner år. Efter bara 1 miljon år så lär alla spår av vår existens vara helt utplånade, och det tar 99 miljoner år innan något litet djur som lyckats överleva apokalypsen har evolverat till vår nuvarande nivå.

Faktum är att om vi förstör planeten och utplånar oss själva med miljöförstöring, så tar det förmodligen bara 100 miljoner år innan spåren av denna är borta och nästa varelse har tagit över och gör exakt samma sak med planeten. Detta kan sen upprepas 40 gånger innan jorden förstörs av solen när den är slut.

I det perspektivet tycker jag att man inte behöver oroa sig så mycket för att vi förstör jorden, utan snarast att vi gör den mindre lämplig för oss under en "geologiskt kort tid". Är det någon annan som har gjort samma observation?

Bild
Coolcat
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 36
Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Skogsbonde » fre 03 nov 2017, 13:00

Ja, vi klarar nog inte av att förstöra hela vårt jordklot och utrota allt liv.

Däremot är vi på god väg att mycket kraftigt förändra vårt jordklot så att vi (kanske) och en majoritet (troligen) av alla levande växt- och djurarter inte kan överleva på jordklotet. En mycket omfattande massutrotning pågår för fullt. Och det finns inga tecken på att den skall upphöra. Snarare ökar farten.

Det man kan hoppas på är att något skall hända som gör att vår förmåga att påverka jordklotet snabbt minskar. Innan det har gått för långt. Men som sagt, det finns inte mycket som tyder på att det kan hända.

Men jordklotet kommer att fortsätta snurra runt solen och det kommer fortfarande finnas liv på jordklotet. Det kommer dock inte att likna det jordklot vi har idag.
Skogsbonde
 

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav MulenDag » fre 03 nov 2017, 13:04

Javisst, i betydelsen att "förstöra jorden" är en irrelevant tanke. Jorden klarar sig, det är väl "Förstöra jordens förmåga att hålla mänskligheten vid liv" a.k.a. få ekosystemet att haverera som är grejen.

Tanken att vi skulle förstöra ekosystemet så mycket att alla människor och de flesta högtstående djur försvann är för mig oerhört sorglig. Eftersom vi har förmågan att göra det och jag inte har så höga tankar om mänsklighetens möjlighet att planera långsiktigt blir det lite jobbigt. Jag tycker om ekosystemet och människor i allmänhet och önskar att den upplevelsen kan delas av andra i hundratusentals år till. Det är väl det enda jag kan ha gemensamt med dem som förhoppningsvis lever här om 1000 generationer - det som binder oss samman.

/MD
MulenDag
 

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Grisfarmarn » fre 03 nov 2017, 13:12

Absolut, att ingenting spelar någon roll på längre sikt kan ju vara en tröst om det känns mörkt. Snövits dvärgar fångade det bra i sin sång tycker jag. "Hå och hej, vår sång är dum, den är ju ingenting. Men vad gör det om hundra år när allting kommer kring."

Lite som friheten som uppstår efter att man en gång varit beredd att ta sitt liv. Bestämmer man sig för att fortsätta leva blir ju allting bara en bonus och plötsligt är det bara att njuta och nyfiket se vad som händer "efter döden". Jag tänker att jag i otaliga parallella universum redan har omkommit i otaliga olyckor, blivit mördad, dött av sjukdom etc men att i just det här universumet så är jag frisk, arbetsför och befinner mig på en skaplig plats, ergo: njut.

Lite olika varianter av samma sak kan tyckas. Tillbaka till ämnet så är det naturligt att tänka att människan är ett evolutionärt stickspår men att vi möjligtvis kan göra ett lite "kul ryck" jämfört med många andra arter(hittills på jorden) genom att t ex kolonisera andra planeter vilket ju ökar livets chanser att klara sig. Alternativt skulle vi kunna uppfinna AI vilket ju i sin tur kan höja medvetandegraden och ytterligare raffinera evolutionens frukter. AI borde ju tämligen ha ganska goda chanser att sprida sig även utanför vårt solsystem. Typ att man skickar hårddiskar med programmerad AI åt alla håll i universum. At best kan mänskligheten få en liten plakett i AI-världens hall of fame. Lite som vi betraktar "Lucy". Jag anser att det är uppenbart vilka begränsningar den mänskliga hjärnan har om man ser på hur vår art uppför sig.

Men vi får inte heller glömma att vår mänskliga kropp är hem åt andra organismer, mikrober som finns på olika ställen i vår kropp samt givetvis växter, djur, insekter m.m vi lever i varianter av symbiotiska och parasitiska förhållanden med. Dessa drar ju nytta av oss som värddjur och dem tar vi med oss på våra resor. Typ att människor koloniserar mars men dör och kvar finns några bakterie vi lämnar där. De utvecklas i sin tur genom evolution på mars etc etc.

Vad detta har för poäng i ett survivalistperspektiv vet jag inte men det kan verka moralhöjande beroende på psykisk läggning i svåra stunder.
Nöd bryter lag.
Användarvisningsbild
Grisfarmarn
Inte utan mina marshmallows!
 
Inlägg: 167
Blev medlem: fre 08 apr 2011, 18:34
Ort: Östergötland

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Zombie » fre 03 nov 2017, 17:33

Jodå, det finns visst något som kallas björndjur som har överlevt alla fem massutrotningarna. (De ser ut som en godisvariant av en nallebjörn i mikroskop. Typ grundformen, men hårdslitet.) Men om vi samarbetar ordentligt kanske vi kan spränga månen eller rubba jordens bana och det borde ta det allra mesta av det som lever. Fast jag antar att det skulle kräva riktade insatser så det är kanske inte så stor risk.

Mänskligheten bekymrar mig inte så värst, vi har dragit det över oss själva. Men tänk på alla fint uppbyggda ekosystem som kommer att krascha, och dessutom ganska snart. Fast med litet tur har jag hunnit dö innan det blir riktigt illa. Jag tror inte jag klarar alltför stora omvälvningar. Åtminstone inte om 20-30 år, då är jag säkert för gammal och klen för att klara mig utan civilisationens välsignelser.
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Zombie » fre 03 nov 2017, 17:45

Nja, vad är det som säger att alla livsformer gör exakt samma sak? Åtminstone kommer det inte att finnas någon olja att förbränna. (När den bildades fanns det visst inget som kunde bryta ner trä. Det är svårt. Numera finns det massor av bakterier som klarar av att bryta ned trä. Finns det sådant, så blir det ingen olja, vad jag förstår.) Och mindre radioaktivitet.

Läste den här i min gröna ungdom:

http://libris.kb.se/bib/1368189

https://sv.wikipedia.org/wiki/De_f%C3%B6rsta_och_de_sista_m%C3%A4nniskorna

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Last_and_First_Men&oldid=627845930

Den fick mig att tänka en hel del den gången...
Coolcat skrev:klipp
Faktum är att om vi förstör planeten och utplånar oss själva med miljöförstöring, så tar det förmodligen bara 100 miljoner år innan spåren av denna är borta och nästa varelse har tagit över och gör exakt samma sak med planeten. Detta kan
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav James Bonde » fre 03 nov 2017, 18:47

Det ar nast intill obegripligt att vi utplanar det mesta av djur- och vaxtliv och forstas oss sjalva. Men visst , planeten kommer att leva vidare. En slemmig syrefattig algbolll en forsta svang.
James Bonde
 

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Björngrillarn » fre 03 nov 2017, 20:29

Den största risken med hoten mot klimatet och miljön, åtminstone på kort sikt, är ju humanitär.

Ska nog krävas en hel del för att totalt bryta ned det globala ekosystemet bortom översiktlig reparation, och vi korkade jävlar till människor lär gå under betydligt tidigare innan det sker. Vi har kedjat fast oss vid jorden i och med pastoralismen och byggt våra städer vid havsbrinkar där vattennivån kommer att stiga och fött upp miljardcivilisationer vid ekvatorn som är känslig för torka. Det krävs inte mycket innan dessa områden kommer att förvandlas till sumpmark respektive öken, och då sitter ett par miljarder människor med skägget i brevlådan.

Människan som varelse har gått igenom allt från istider till supervulkan (Toba) under vår svåra vandring på jorden, men skillnaden mellan då och nu är att den tidens sapiens bara kunde ta sina stenflisor och benbitar och traska vidare tills de hittade ett bättre ställe att jaga villebråd och samla sin mat. Det är lite svårare nu. Världen var lika rik på djur och natur då som den är genomrutten med människor idag. Om man nu inte har en så pass flexibel aptit från början att tvåbeningar betraktas som föda så blir nog inte läget speciellt mycket bättre var man än flyr... Kanske att man skulle köpa en kokbok för kannibaler redan idag? :hm:
Björngrillarn
 

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Urd » fre 03 nov 2017, 20:42

Björngrillarn skrev:Den största risken med hoten mot klimatet och miljön, åtminstone på kort sikt, är ju humanitär.

Ska nog krävas en hel del för att totalt bryta ned det globala ekosystemet bortom översiktlig reparation, och vi korkade jävlar till människor lär gå under betydligt tidigare innan det sker. Vi har kedjat fast oss vid jorden i och med pastoralismen och byggt våra städer vid havsbrinkar där vattennivån kommer att stiga och fött upp miljardcivilisationer vid ekvatorn som är känslig för torka. Det krävs inte mycket innan dessa områden kommer att förvandlas till sumpmark respektive öken, och då sitter ett par miljarder människor med skägget i brevlådan.

Människan som varelse har gått igenom allt från istider till supervulkan (Toba) under vår svåra vandring på jorden, men skillnaden mellan då och nu är att den tidens sapiens bara kunde ta sina stenflisor och benbitar och traska vidare tills de hittade ett bättre ställe att jaga villebråd och samla sin mat. Det är lite svårare nu. Världen var lika rik på djur och natur då som den är genomrutten med människor idag. Om man nu inte har en så pass flexibel aptit från början att tvåbeningar betraktas som föda så blir nog inte läget speciellt mycket bättre var man än flyr... Kanske att man skulle köpa en kokbok för kannibaler redan idag? :hm:


Läget känns ju verkligen oattraktivt om man tittar framåt.... Om man nu törs skåda lite snävt? Hur ser det ut för Sveriges del om man undantar havets höjning o klimatflyktingar. Dvs rent generellt kommer Skånes slätter vara söndertorkade? Eller pratar vi om majsodlingar där o att andra grödor platsar norröver?..
Urd
The grey man
 
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor 15 nov 2012, 23:50

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Coolcat » lör 04 nov 2017, 09:37

Vi kommer säkert kunna odla mat i Sverige, för att föda vår befolkning. Det blir givetvis lite dyrare med konstbevattningen, men jag betvivlar inte att det är möjligt att göra. Resultatet av klimatpåverkan är lite svårförutspått, det skulle även kunna göra att vi kan odla spannmål längre upp i landet, tex Norrland.

Den största utmaningen blir nog att ta hand om alla klimatflyktingar från fattiga länder i mellanöstern och afrika, och kunna försörja dessa.
Coolcat
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 36
Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Nikenik » lör 04 nov 2017, 11:19

Coolcat skrev:Faktum är att om vi förstör planeten och utplånar oss själva med miljöförstöring, så tar det förmodligen bara 100 miljoner år innan spåren av denna är borta och nästa varelse har tagit över och gör exakt samma sak med planeten. Detta kan sen upprepas 40 gånger innan jorden förstörs av solen när den är slut.

I det perspektivet tycker jag att man inte behöver oroa sig så mycket för att vi förstör jorden, utan snarast att vi gör den mindre lämplig för oss under en "geologiskt kort tid". Är det någon annan som har gjort samma observation?


Nej, har inte alls gjort den observationen. Det krävs inte så mycket för att vår planet skall bli som Venus. Det enda som skiljer är mängden koldioxid i atmosfären. Fortsätter vi att pumpa ut såhär mycket växthusgaser kommer allt liv på planeten dö ut. Eventuellt några mikrober kommer överleva, men förutsättningarna för liv kommer vara borta så länge solsystemet är kvar :(
När tillräckligt mycket koldioxid fastnar i atmosfären kan solens värme inte längre lämna atmosfären och det blir varmare och varmare tills vår planet liknar Venus.
Bild
http://www.ajax.ehu.es/VEX/Venus.Earth/Venus.Earth.html
Nikenik
 

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Coolcat » lör 04 nov 2017, 11:30

För 500 miljoner år sedan var co2 halten i atmosfären över 5000ppm, och jorden blev inte till venus utan livet frodades. Borde inte samma sak kunna hända igen?


http://www.climatechange.thinkaboutit.e ... es_higher/
Coolcat
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 36
Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Scarecrow » lör 04 nov 2017, 12:05

Coolcat skrev:För 500 miljoner år sedan var co2 halten i atmosfären över 5000ppm, och jorden blev inte till venus utan livet frodades. Borde inte samma sak kunna hända igen?


http://www.climatechange.thinkaboutit.e ... es_higher/


Det är nog tyvärr kört:

http://www.su.se/om-oss/press-media-nyh ... tt-1.98994

https://www.forskning.se/2016/12/01/ark ... ten-tinar/

Finns inget land, ingen ledare eller organisation som har kraften att vända utvecklingen. Elbilar i Stockholm och Stefan Löfvens omlagda kost hjälper tyvärr inte... get ready for SHTF...
Know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy or yourself, you will succumb in every battle
Scarecrow
Borgmästare i Jericho
 
Inlägg: 249
Blev medlem: sön 27 dec 2015, 20:40

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Coolcat » lör 04 nov 2017, 12:24

Till saken hör att Venus atmosfär utgörs av typ 97% koldioxid, även om vi eldar på allt vad vi kan med fosila bränslen så tror jag inte att vi lyckas komma upp i 97%. Självklart kommer en andel på 5% ställa till det lite för mänskligheten, denna kanske dör ut. Men efter några miljoner år har det uppstått nya arter av djur och växter som lever och frodas. Efter några 100 miljoner år kanske en ny intelligent art uppstår.
Coolcat
Min ryggsäck är nog för liten...
 
Inlägg: 36
Blev medlem: lör 30 sep 2017, 12:48

Re: Miljöförstöring och klimatpåverkan, hot mot jorden?

Inläggav Nikenik » lör 04 nov 2017, 12:42

Det är svårt att säga vad som kommer hända om 100miljoner år. Hoppas verkligen jorden fortsätter uppehålla liv då.
Kanske blir det som på den gamla goda Jurassic-eran. Eller så fortsätter CO2-halten att öka när permafrosten töar, det , mesta av livet i havet dör på grund av mänskligheten samtidigt som vi fortsätter "elda på" och det blir det som får bägaren att rinna över.

På ett perspektiv på hundratals miljoner år känns det inte alls bra att CO2-halten i atmosfären ökat så mycket på mindre än 100år.
Nikenik
 Nästa

Återvänd till Katastrofscenarion

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron