Sida 1 av 2

Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 14:48
av somvanligt
...är ju inte bra p g a kraftiga temperaturändringar får man höra direkt. Eller mest för att det kan bli väldigt varmt på sommaren antar jag. Amerikanarna är även oroade för att taket ska blåsa av och så är förrådet borta. De som tycker vinden är bra för att undvika förstörelse via översvämning blir fnysta åt och får höra att då har man preppat fel i sitt val av boende. Jag upplever dock amerikanarna som att de tävlar i vem som kan uppskatta kortast hållbarhet och störst risk på allt.

Men på vinden har jag ändå mitt långtidsförråd av mat, jag har som jag ser det inte något bättre alternativ. Men det kanske inte är nattsvart. Jag vet inte riktigt hur varmt det faktiskt blir på min vind, jag tror inte det är så dramatiskt ändå, men jag ska kontrollmäta temperatur i sommar. Och antal dagar per sommar som är verkligt varma är ganska få. Så för de som är förpassde till att använda vinden för matlagring, vilka är de bästa lösningarna för att motverka höga temperaturer? Isolera blir nog för dyrt för mig. Är det enda man kan göra installera nåt som transporterar ut värme genom rör och så, eller?

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 15:11
av pre
Jag har inte mat på vinden. Men mat som håller sig bra oavsett förhållanden typ skulle jag kunna förvara där, typ socker, salt, ris, pasta. Inte konserver.

det finns inget energimässigt försvarbart sätt att minska temperaturen på vinden, acceptera de förhållanden du har och lagra det som går.

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 15:22
av EssBe
Det enklaste är nog att förvara din mat i någon form av slutet och isolerat utrymme uppe på vinden. Det gör att temperaturen inne i det isolerade utrymmet troligen blir nära dygnsgenomsnittet, kanske nära veckogenomsnitt? Det kan göra att du slipper de mest extrema kortvariga temperatursvängningarna. Kanske en låda eller skåp isolerat med frigolit? Eller i ett gammalt kylskåp/frys som inte fungerar längre.

Eventuellt kan detta kombineras med vattendunkar. Vatten har ju en anmärkningsvärt hög värmekapacitivitet, alltså det krävs mycket energi för att ändra temperaturen och det gör att temperaturen i utrymmet ändras sakta. Tröghet. Ändå mycket mer om det handlar om att frysa till is eller tina upp, men då är det kanske risk att dunken spricker...

Bara det att du har ditt lager i ett slutet utrymme, även om det inte är så väldigt väl isolerat, gör att hela den inneslutna massan fungerar som ett kyl/värmemagasin och gör att allt inne i utrymmet ändrar temperaturen lite långsammare. Särskilt om du även har några stora vattendunkar där inne.

Om den varma luften på vinden kan cirkulera mellan dina grejer så värms de upp mycket snabbare. Det vill du undvika.

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 15:31
av somvanligt
Mycket bra! Det är smalt upp till vinden så kanske kan jag bygga delar av en stor låda med frigolit på insidan och sen montera delarna uppepå vinden.

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 16:17
av Tank
Jag kollade hur varmt det var på vinden under gångna sommar i och med att vi har "svart" tak och ingen isolering mellan taket och innertaket.
Teorin bakom testet var att det var för mycket värmestrålning via taket som värmde upp resten av huset.
Det var dock inte så farligt som jag trodde. En varm sommardag när vardagsrummet kunde vara uppe i 28 grader var det samma temperatur uppe på vinden.
Så, i vårt fall inte så bra om man skall förvara ömtåliga saker där, och nu när det är vinter är det så klart kallt där, men ändå inte så varmt som jag trodde att det skulle bli. :hm:

//Tank

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 22:27
av Zombie
I Sverige har vi ett kallare klimat än i stora delar av USA. Jag känner ingen privatperson som har luftkonditionering hemma (så vitt jag vet), men det är nog mycket vanligt i USA. Inte lyx utan mer standard skulle jag tro. Man kan knappast ta information därifrån rätt av.

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 23:04
av Druid
Zombie skrev:I Sverige har vi ett kallare klimat än i stora delar av USA. Jag känner ingen privatperson som har luftkonditionering hemma (så vitt jag vet), men det är nog mycket vanligt i USA. Inte lyx utan mer standard skulle jag tro. Man kan knappast ta information därifrån rätt av.


Många villor i södra delen av Sverige har ju luft/luft värmepump idag = även luftkonditionering på sommaren om man så vill.
Några dagar på sommaren om det blir riktigt varmt och runt 30 grader (Ja det händer faktiskt..) är det jäkligt skönt men är inte
många dagar per sommar den är igång.

Matlager på vinden

InläggPostat: mån 08 jan 2018, 23:47
av Palle500
Frigolitskivor (styren) kan du limma direkt så du får ett lagerutrymme på vinden. Såga till frigolitbitarna utomhus sen är det bara att limma ihop på vinden. Vill du ha det snyggt och fritt från frigolitkulor så köper du högdensitetsskivor dom är rosa och är mera homogena. Såga med vanlig cirkelsåg typ 50 m.m skivor som du kan dubbla med skarvarna omlott.
Sätt även in två ventiler i husets gavlar då kyls husets vind av bättre på sommarkvällar och nätter.
Edit
fixat syftningsfel

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 10:20
av somvanligt
Ventiler? Vi skulle ju inte ha någon cirkulation? Eller hur menar du, stängningsbara?

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 10:37
av Urd
Gissar på gavlarna på huset om Du nu redan inte har det?

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 22:04
av Palle500
Tack Urd.
Självklart menar jag ventiler på huset gavlar. Dåligt skrivet, sorry.

Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 22:23
av Palle500
Här kan du köpa en bra templogger för någon hundring som du ställer in via pc med tex win10 sen lägger du den i förvaringslådan av frigolit och kan vänta några år! Och den få en snyggt kurva på temperaturen under åren. Kör en till på vinden utanför boxen så ser du vad isoleringen gör med tempvariationerna.
https://m.banggood.com/Elitech-RC-5-Min ... 67319.html

Elitech RC-5 Mini USB LCD Display Screen Temperature Data Logger

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 22:36
av Urd
Tänkte på det här med vattendunkar.

EssBe skrev:Det enklaste är nog att förvara din mat i någon form av slutet och isolerat utrymme uppe på vinden. Det gör att temperaturen inne i det isolerade utrymmet troligen blir nära dygnsgenomsnittet, kanske nära veckogenomsnitt? Det kan göra att du slipper de mest extrema kortvariga temperatursvängningarna. Kanske en låda eller skåp isolerat med frigolit? Eller i ett gammalt kylskåp/frys som inte fungerar längre.

Eventuellt kan detta kombineras med vattendunkar. Vatten har ju en anmärkningsvärt hög värmekapacitivitet, alltså det krävs mycket energi för att ändra temperaturen och det gör att temperaturen i utrymmet ändras sakta. Tröghet. Ändå mycket mer om det handlar om att frysa till is eller tina upp, men då är det kanske risk att dunken spricker...

Bara det att du har ditt lager i ett slutet utrymme, även om det inte är så väldigt väl isolerat, gör att hela den inneslutna massan fungerar som ett kyl/värmemagasin och gör att allt inne i utrymmet ändrar temperaturen lite långsammare. Särskilt om du även har några stora vattendunkar där inne.

Om den varma luften på vinden kan cirkulera mellan dina grejer så värms de upp mycket snabbare. Det vill du undvika.


Nog ingen dum tanke! Om man nu tänker sig att försäkra sig mot ev frostsprängning. Skulle det vara en variant att blanda ut vattnet med salt eller kanske hellre sprit :mrgreen: ?
Nackdelen med saltet är ju att det är mer eller mindre odrickbart..... Kanske duger till pastan?

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: tis 09 jan 2018, 22:41
av Zombie
Det är nog bättre att inte fylla dunkarna, så att det finns plats för vattnet att utvidgas.

Urd skrev:Tänkte på det här med vattendunkar.
klipp
Nog ingen dum tanke! Om man nu tänker sig att försäkra sig mot ev frostsprängning. Skulle det vara en variant att blanda ut vattnet med salt eller kanske hellre sprit :mrgreen: ?
Nackdelen med saltet är ju att det är mer eller mindre odrickbart..... Kanske duger till pastan?

Re: Matlager på vinden

InläggPostat: ons 10 jan 2018, 00:20
av pre
Zombie skrev:Det är nog bättre att inte fylla dunkarna, så att det finns plats för vattnet att utvidgas.

Urd skrev:Tänkte på det här med vattendunkar.
klipp
Nog ingen dum tanke! Om man nu tänker sig att försäkra sig mot ev frostsprängning. Skulle det vara en variant att blanda ut vattnet med salt eller kanske hellre sprit :mrgreen: ?
Nackdelen med saltet är ju att det är mer eller mindre odrickbart..... Kanske duger till pastan?

Detta skulle jag inte våga utan att ha ytterligare skydd. Vågar inte riskera fuktskador som kan uppstå om behållare går sönder.