Sida 1 av 2

mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 13:44
av slasken
socker kan man lagra länge
bakpulver med

mjöl kan man lagra ett bra tag

sedan lite matfett

vad skulle man kunna tillaga av det?

tänkt för att kunna äta något mer än ris i flera år framöver när ketla drar igång :-g :notme: ;)

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 14:25
av Bokmalen
Tja.
Det där räcker ju i alla fall till pajdeg... och paj kan du ju fylla med det mesta, både efterättspaj och matpajer, men då vill du nog ha lite salt i degen också.
har du salt så kan du ju även göra pinnbröd.
Annars så lite mjöl, fett, socker och bakpulver blir väl alltid någon typ av småkakor.

Morsan gör en äppelkaka med bakpulver som går riktigt fort, och om du bara har torrmjölk eller nåt kan du göra "äggfri sockerkaka"

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 14:40
av umpa
Av bara mjöl vatten och lite salt (som också håller länge) kan man baka urgoda surdegsfrallor.
Finns ju fler saker man kan lagra lääänge som man kan använda sig av om man vill.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 16:11
av Dweomer
Torrjäst går att lagra länge . Finns nån tråd med försök att baka med torrjäst långt bortom bäst före .
Som fett finns ju förutom smör och margarin tex matolja av olika slag , ghee på konserv lagras så länge du behöver . Skjuter du ett djur med mycket fett så kan det smältas på samma sätt som man tar reda på ister . Margarin gjordes ju från början av animaliskt fett och går att göra hemma .

Ägg går att lagra som pulver och till bakning funkar äggvitepulver lika bra som gulans pulver .
Som ersättning för ägg annars så funkar både sojamjöl och kikärtsmjöl .

Titta på recept på sånt du vill baka i framtiden och kolla på vad de innehåller , titta på ersättningar för ingredienser och kryddor .

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 16:58
av Bokmalen
Jag kollade in min favoritkälla för recept. Jas Townsend & Son, ett företag som säljer prylar och utrustning för folk som deltar i "historiska" träffar, i.e. live och "reenactments" lite som medeltidsveckan.

De har en youtubekalnal som handlar enbart om 1700-tals matlagning, och där dräller det av recept som använder riktiga råvaror, inga halvfabrikat och all matlagning sker med enkla redskap och vedeldat.


Här finns ett recept på "skeppsskorpor" https://www.youtube.com/watch?v=FyjcJUGuFVg som bara är mjöl, salt och vatten, och håller ett år eller så efter bakning. Användes framförallt i soppor och grytor, nästan som en redning.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 20:04
av Lodjuret
Vad innehåller trolldeg? Hur smakar trolldeg? Fråga närmsta förälder. :D

Min mor säger att torrgäst är passé när det passerat bfd? Är så icke fallet?

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 20:57
av År 2
Chapati- indiskt bröd man gräddar i pannan: mjöl, vatten och lite salt. Finfint till det mesta.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 21:11
av slasken
glömde naturligtvis salt

skorpor köper jag rakt av
olika sorters tunnbröd skall kollas på

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 21:24
av Klaas
Scones borde väl funka.
Nej, googlade, kräver mjölk/filmjölk oxå. Kanske blir konstig smak annars.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 21:54
av Dweomer

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: sön 16 sep 2018, 21:55
av mopar340
Brukar blanda vatten mjöl lite salt och olja och steka platta kakor i stekpanna, gott att fylla med nått tex stekt renskav och sallad.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: mån 17 sep 2018, 01:08
av Palle500
Håller med bakar mycket med torrjäst och den tappar stingen rätt fort efter bfd. Gör enkel surdeg med torrjästen och brödet fluffar inte upp under gräddningen utan det blir kompakta limpor som kan ätas och mättar efter en tugga. Fast det smakar inte bra.

Lodjuret skrev:Min mor säger att torrgäst är passé när det passerat bfd? Är så icke fallet?

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: mån 17 sep 2018, 01:54
av Zombie
Det går bra att baka scones och kalljäst bröd på vatten också. Blir litet torrare och skarpare smak bara. Om man har någon sorts kokvatten som bas blir det mestadels mer finporigt, t ex om man har kokat ris, spagetti eller någon form av grönsaker, eller kan hacka i någon form av frukt, grönsaker eller blast.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: mån 17 sep 2018, 09:26
av År 2
Lodjuret skrev:Min mor säger att torrgäst är passé när det passerat bfd? Är så icke fallet?


Det har rapporterts lite olika erfarenheter om detta i tråden om mat som hållit efter bäst föredatum.

I somras testade jag flera gånger torrgäst som var över 1 år gammalt och det gick bra. Jag bakar vanligtvis inte själv och har ingen känsla för om det var sämre än vanligt. Bröd blev det i vart fall, och det smakade som vanligt. Det var i en bakmaskin.

Re: mjöl, bakpulver,socker laga vad?

InläggPostat: mån 17 sep 2018, 09:59
av Dweomer
Man kan väcka torrjästen till liv innan man bakar . Då gör man en fördeg/polish som får jäsa upp innan man blandar den slutliga degen , det här är inte det samma som en surdeg även om man gör ungefär på samma sätt , Även ölbryggarna som sparar egen jäst gör på liknande sätt .