Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Ekonomi, valutor, ädelmetaller, alternativa sparformer etc.
Kategoriregler
Ekonomi, valutor, ädelmetaller, alternativa sparformer etc.

Hittar du trådar i dessa ämnen på andra platser på forumet, anmäl gärna och be mod flytta trådarna till denna avdelning.

Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav öTzi » fre 08 dec 2017, 10:48

Tänkte skriva lite om mina erfarenheter av Bitcoin och tankar inför framtiden iom som Prepper man är ju alltid intresserad av framtida ekonomiska utvecklingen eller kraschen.

Åsikterna här är mina egna åsikter och tankar baserade på lagom stor kunskap inom finansiell ekonomi, handel med aktier och CFD. Jag kommer inte att svara eller besvara frågor om hur man investerar eller vad ska man satsa på iom varje enskild individ har helt olika förutsättningar; jag beskriver bara mina funderingar

För det första vill jag rekommendera boken:
https://en.wikipedia.org/wiki/Extraordi ... _of_Crowds
Det är en äkta klassiker som finns att ladda ner utan kostnad iom den är så gammal.

Äventyret med Bitcoins började med baktanken att väcka barnens intresse för kryptovalutor och även bekanta mig med konceptet. Första miner inköptes och inom kort var jag uppe i fem miners som gav mig flöde av mina egna btc (bitcoins) nästan varannan dag. Jag såg priset gå upp från cirka 27K kronor per btc till nästan 125K kronor. Kändes intressant att vara med på den här hysterin men även analysera mina egna känslor och girigheten.
Det finns mycket att lära sig om hur man ansluter sig till Pool (slushpool.com), fixar egen plånbok i mobilen (blockchain) och börjar handla med valutor (Bitfinex). Som tur är det så är mängden information extremt stor och lätt att googla sig fram.

Efter att samlat cirka 40K kronor i bitcoins på mig så ville jag diversifiera och letade efter annan valuta med "framtiden framför sig". Upptäckte iota som är helt annan teknologi än btc så bestämde mig testa köpa 110 stycken för cirka 750 kronor från Ebay. Iota kan du inte "tillverka" själv utan du måste köpa eller växla till.
https://iota.org/

Ju mer jag läste så blev jag mer intresserad så ville köpa mera Iota på Ebay igen bara för att upptäcka att efter tre veckor så skulle kosta mig 11K kronor att köpa 110 Iota; jag blev så klart intresserad av detta. Men började istället växla mina btc mot Iota istället.

Problemet med Bitcoin: Btc är den mest populära valutan och ökar som bara den men jag tror inte på den. Just nu är det miljoners med miners uppkopplade på nätet men nätverket blir bara långsammare.
Det kostar pengar, ganska mycket pengar att skicka btc till punk a till punkt b. Jag skickade nästan 10K i btc till Bitfinex men pengarna hänger i luften iom jag hade betalat standard avgiften. Många andra har betalat in högre avgift och då väljer minersn att ta hand om dessa transaktioner som ger mera betalt.
Jag testade att skicka mera pengar med högre avgift och för när jag betalade 630 kronor för att skicka 4500 kronor gick det fort. Testade en gång till och det gick fort igen. Är det inte dyrt för att skicka pengarna?
Jag lyckades "fånga skärmdump" av någons transaktion där någon har skicka 27 btc och betalat 1 btc i avgift men den hänge i luften iom finns andra transaktioner som ger mera vinst.
https://blockchain.info/sv/charts/mempo ... mespan=all

Mina transaktioner för cirka 20K kronor väntar i cyberspace'n på att bli godkända och jag kan inte använda dessa tills vidare. Härligt eller hur?

Btc kostar väldigt mycket att skicka och det blir dyrare för varje dag. Ju fler som använder sig av Btc så kommer nätverket att bli långsammare.

Däremot Iota är tänkt och konstruerad på ett annat sätt. Den blir snabbare ju mer människor eller maskiner som använder den och har betydligt fler fördelar och några få nackdelar.

Personligen så tror jag inte att Btc är framtiden iom den klarar inte att bli hur stor som helst, kostar väldigt mycket per transaktion, det saknas ordning iom den som betalar mest kommer först vilket gör det svårt för fattiga att använda sig för microtransaktioner.

Iota har ingen kostnad per transaktion, den blir snabbare ju mer används och flera stora bolag har redan visat intresse att använda den för micropayments vid M2M kommunikation.

Frågan är vad är framtiden då? Någon form av kryptovaluta så klart men jag skulle inte satsa mina pengar på Bitcoin. Iota eller liknande valutor har betydligt bättre förutsättningar och tanke bakom sig. Deras utveckling och expansion kommer inte gå lika fort men grunden är betydligt stabilare och långsiktigt hållbart (krävs enorma mängder elektricitet för att Bitcoin nätverket ska fortsätta expandera).
öTzi
 

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav Klaas » fre 08 dec 2017, 13:03

Är Bitcoin framtiden? Sidan bitcoin.se , vad nu det är för sida, listar på denna sida https://www.bitcoin.se/handlare/ handlare i Sverige som tar bitcoins. 39 stycken. 39 Stycken i hela Sverige.
Att det går att trada med bitocoins ur ju uppenbart, att det går köpa knark och vapen är väl oxå välkänt.
Men vanligt folk som vill köpa en kopp kaffe på pressbyrån. Ska dom vänta i _ tio_ minuter?
Och Vilka pressbyråer eller icaaffärer tar bitcoins?

Konceptet med kryptovaluta är intressant, men som det ser ut just nu ser jag det bara för intresserade och fanatiker. Lite som IT-bubblan när bland annat företag som sysslade med Linuxsupport och utveckling höjdes till skyarna värderingsmässigt på börsen men när sedan vanligt folk skulle installera och använda Linuxsystem (jag har själv kört det) kom fram till att Windows är så oerhört mycket enklare/bättre/användarvänligare och tog bort Linuxen.
Linux var gratis och värdelöst för vanligt folk som bara ville ha en fungerande hemdator utan att behöva tänka på tekniken.

Är Bitcoin Linux motsvarighet för vanligt folk?
World order is one of those things people don’t think about until it is gone.
Klaas
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 24 dec 2010, 13:34
Ort: Primary target area judgement day.

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav Zombie » fre 08 dec 2017, 13:59

Jag har inga begrepp om det där, men jag ser två stora nackdelar.

- Det är hypat och det verkar troligt att bubblan spricker, förr eller senare.

- I händelse av global depression eller svajande eltillgång torde det bli problem. Kanske allt man har försvinner eller blir värdelöst.

Ur preppersynpunkt: If you don´t hold it, you don't own it. Kan banker gå omkull borde det här också kunna gå omkull.
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav öTzi » lör 09 dec 2017, 12:39

Det finns olika typer av scenarion som kan hända i framtiden och några kan vara ganska så lokala eller till och med personliga SHTF.
Den här typen av funderingar över framtiden ingår i min egen portfolio som liten procent av mina förberedelser. Begränsar man sig enbart på det man kan hålla i handen så finns det andra typer av tråkiga framtida utvecklingar också, tyvärr. Man har, trots allt, bara två händer.
öTzi
 

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav Zombie » fre 22 dec 2017, 21:05

Fritt fall för bitcoin – så mycket är den värd nu

Värdet på Bitcoin fortsätter att rasa. Sedan rekordnoteringen har kryptovalutan nu förlorat nästan halva sitt värde.

I söndags nådde kryptovalutan Bitcoin ett värde på 19.800 dollar – nästan 170.000 kronor. På fredagen rasade valutan till 11.000 dollar, ungefär 93.000 kronor, och bara under dagen har den förlorat 25 procent, skriver Market watch.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fritt-fall-for-bitcoin-sa-mycket-ar-det-vart-nu

Visserligen var bitcoin onaturligt hög, men 25 procent ner under en dag är mycket. Gissningsvis är det de glada amatörspekulanterna som nyss hoppade på tåget som råkar mest illa ut.
/Zombie -->(x)q(/)
Zombie
Tränar vakthöns
 
Inlägg: 2006
Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav Peppar » fre 22 dec 2017, 21:19

Bild

Bitcoinbubbla visst men var man tidigt in och tagit höjd för det så varför inte? Man får satsa som man tror. Kanske finns BTC efter SHTF och då är det perfekt att ha inte alla ägg i en korg. För min del saker jag kan hålla fast.
Quidquid optimum habuerit in vita tabernus sunt in aridam
Användarvisningsbild
Peppar
Do you know what the definition of a hero is? Someone who gets other people killed.
 
Inlägg: 320
Blev medlem: lör 25 okt 2014, 01:38
Ort: Mellansverige

Re: Bitcoin, Iota och Popular Delusions

Inläggav Gargamek » tis 26 dec 2017, 22:15

Har hållt mig långt från spekulation i många år nu men kryptovalutor är rätt spännande. Kommer fler och fler baserade på olika tekniker. Kan inte påstå att jag begriper hälften ens men kommer sattsa en blygsam summa i en obskyr variant. Enormt hög risk men 30%uppgång över julhelgen kan bli intressant.
Krypto är riktigt svårt att förstå sig på så förbered er på många timmar framför skärmen.
Tror jag att krypto är framtidens valuta, nej tror det är större sannolikhet att potatis och byteshandel är framtiden men hoppar man inte på tåget i tid så kommer man inte fram till en ny destination.
Satsa inte pengar du inte har råd att förlora.
Gargamek
 
Återvänd till Ekonomiavdelningen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster